IBM en Intel openen serverbladen

Hardwarespecificatie beschikbaar voor ecosysteem

IBM stelt in samenwerking met Intel de specificaties open van zijn serverbladen (blades). Daarmee hoopt de computerfabrikant de ontwikkeling van aansluitende hardware te bevorderen. Dit heeft IBM onlangs al gedaan met zijn Power-processorarchitectuur en jaren geleden met de oorspronkelijke AT-pc.

  
Directeur Tim Dougherty, verantwoordelijk voor de serverbladen-strategie, toont hier IBM's eerste serverblad. Het bedrijf lanceerde deze in september 2002.
Huidige serverbladen hebben per leverancier een eigen aansluiting op het chassis en aanvullende systemen. IBM en Intel stellen het grootste deel van de hardwarespecificaties van hun serverbladen royaltie-vrij ter beschikking. De twee willen hardware- en softwareproducenten zo verlokken uitbreidingen en toevoegingen te scheppen om daarmee de algehele afzet te vergroten. "Wij denken dat dit de industrie zal veranderen", zegt vice-president Jeff Benck, verantwoordelijk voor IBM's Bladecenter-servers.

Touwtjes wel in handen

Het bedrijf wil de touwtjes wel in handen houden - in tegenstelling tot wat er is gebeurd met de ontwikkeling van de pc. Om die controle te bewaren, stelt de royaltie-vrije overeenkomst voor de specificaties enkele vereisten aan gegadigden voor het ecosysteem. De opvallendste is het verbod compatibele serverbladen voor algemeen gebruik te ontwikkelen. IBM en Intel willen juist nieuwe markten aanboren en aanvullende producten bevorderen. Dit omvat de telecomsector en gespecialiseerde insteekmodules zoals netwerkswitches, webcaching-servers en firewalls.
Concurrent HP is niet onder de indruk. Vice-president serverbladen Rick Becker meent dat het openstellen van IBM's ontwerp niet zomaar tot een nieuwe standaard zal leiden. "Dit is een specificatie die IBM al een jaar probeert te verkopen, met weinig succes", haalt hij uit. IBM zegt juist tegemoet te komen aan de wensen van klanten en partners. "Je kunt niet een standaard scheppen vanuit een enkel bedrijf", aldus de HP-topman.

Laatkomer

IBM was vrij laat met zijn serverbladen; het lanceerde zijn eerste model pas in september 2002. De Bladecenter had wel meteen twee Xeon-processoren van Intel. De samenwerking met die chipproducent is toen geboren: de machine is door de twee bedrijven samen ontwikkeld. Concurrenten als HP en Fujitsu-Siemens hadden hun eigen ultradunne servers al eerder op de markt, respectievelijk eind 2001 en begin 2002. Pc-producent Dell onthulde net als Sun Microsystems eind 2002 serverbladen. Sun voorziet de zijne van Ultrasparc-processoren, maar het levert inmiddels ook x86-processoren van AMD.
Eind 2002 had IBM al een marktaandeel van 15,6 procent. HP was toen de grootste met 39,9 procent, gevolgd door Dell met 19 procent. In 2003 had HP 39 procent marktaandeel en volgde IBM met 31 procent. Die volgorde is begin dit jaar omgekeerd: IBM heeft 44 procent, van de gegroeide serverbladenmarkt, en HP 32 procent. Onderzoeksbureaus Gartner en IDC voorspellen voor die markt een totale groei van 30 procent over de komende vijf jaar. Volgens IBM zijn serverbladen de snelst groeiende servertechnologie ooit. Vorig jaar zijn er 185.000 serverbladen verkocht, wat neerkomt op slechts 3 procent van de totale servermarkt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.