Fraude KPN Qwest

Kamerlid Bert Koenders is niet tevreden over de maatregelen die minister van Financiën Hans Hoogervorst voorstelt om de gang van zaken bij het failliete netwerkbedrijf KPN Qwest uit te zoeken.

"De minister wijst naar het onderzoek dat Euronext momenteel uitvoert naar de timing van de winstwaarschuwing bij het bedrijf. Dat onderzoek alleen is onvoldoende. Het is inmiddels algemeen bekend dat de winstverwachting die KPN Qwest naar buiten bracht niet klopte." Koenders noemt het schrappen van de beursnotering een onzinnige maatregel nu het bedrijf bankroet is. Controle van de boeken door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) lijkt hem een betere stap.
Ook andere maatregelen om fraude à la Enron en Worldcom hier te voorkomen vindt hij te mager. De minister heeft geen meldingsplicht van fraude voorgesteld voor gecertificeerde accountants. Daarnaast krijgt de AFM te weinig boetemiddelen om bedrijven in het gareel te houden. Nu werkt deze autoriteit alleen met het schrappen van een beursnotering. De minister stelt verder voor om de maximale gevangenisstraf op gesjoemel met de boekhouding te verdubbelen tot twaalf jaar cel.
 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-06T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.