Sanering KPN ophanden

Schuldenlast blijft torenhoog

Na de afgeketste fusie met Belgacom heeft KPN weinig alternatieven over. De verkoop van deelnemingen en andere activiteiten brengt te weinig op. Daarnaast maakt de schuld van ruim 22 miljard euro de voormalige staatsmonopolist tot een weinig aantrekkelijke partner. Wat rest is een grootschalige reductie van de operationele kosten.

Telecomconcern KPN leed over het afgelopen half jaar 1,04 miljard euro verlies. Over de dezelfde periode vorig jaar was het saldo nog maar negentien miljoen euro in de min. De telco verwacht over het gehele jaar 2001 een negatief nettoresultaat. Volgens KPN is de enorme toename van het verlies het gevolg van meer afschrijvingen en meer financieringskosten vanwege de aankoop van het Duitse E-Plus en de dure umts-licenties. Daar plukt het bedrijf nu de zure vruchten van.
Lichtpunt is dat de omzet in het tweede kwartaal toenam met 17,5 procent naar 3,2 miljard euro. Alle bedrijfsonderdelen tekenden voor meer omzet. De divisie mobiele telefoons boekte zelfs een omzetgroei van 15 procent. Toch is het bedrijf nauwelijks in staat om de schuldenlast te verlichten. Dit kwartaal is de schuld van KPN licht verkleind van 23,2 miljard euro naar 22,8 miljard euro. Bestuursvoorzitter Paul Smits verzekerde dat de betalingsverplichtingen van KPN veilig gesteld zijn tot de zomer van 2002. De aandeelhouders gaf dat vooralsnog weinig vertrouwen; de koers van het aandeel stond dinsdag rond het middaguur op 2,63 euro. Eind vorig jaar was een aandeel KPN nog rond de dertig euro waard. De Nederlandse overheid met een belang van 30 procent grootaandeelhouder van het telecombedrijf zinspeelt op maatregelen.
Tot nu toe heeft KPN voor 2,2 miljard euro aan niet-kernactiviteiten verkocht. Doelstelling is om dit jaar voor vijf miljard euro aan bezittingen te verkopen. Dat wordt een hele klus. Vorige week werd duidelijk dat het 18 procent belang van KPN in het Amerikaanse datacommunicatiebedrijf Infonet moeilijk te verkopen is. Begin juli was KPN's aandeel in deze onderneming nog 472 miljoen dollar waard. Nu duidelijk is dat er geen kopers voor Infonet te vinden zijn, is het belang verwaterd tot rond de honderd miljoen dollar. Ook de prijs van andere belangen staat onder druk door de malaise in de telecommarkt.
De verkoop van het vaste net is geen optie voor KPN, omdat het concern dit tot de kern van het bedrijf rekent. Voor dit net, dat vervolgens weer gehuurd zou kunnen worden, zou KPN tien miljard euro kunnen vangen. Maar het concern verwacht te veel problemen. Bovendien is de verkoop van het vaste net nog door geen enkel telecomconcern uitgevoerd. Wel overweegt KPN serieus zijn mobiele tak van de hand te doen. Vorig weekeinde is BT Wireless als potentiële koper genoemd.
Smits kondigde bij de presentatie van de kwartaalcijfers aan haast te maken met het eind vorig jaar aangekondigde reorganisatieplan 'Vision'. In de komende anderhalf jaar vervallen ongeveer achtduizend arbeidsplaatsen. Het afgelopen jaar verloren al ruim 2.600 tijdelijke werkkrachten hun baan bij het telecomconcern. Gedwongen ontslagen sluit KPN niet uit. Vanaf 2003 moet de reorganisatie een structurele besparing opleveren van rond de 700 miljoen euro op jaarbasis.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-07T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.