Motorola lanceert eerste koperen chip

Motorola heeft zijn eerste microprocessor met koperverbindingen geïntroduceerd. Het gaat om een risc-chip, genaamd MPC7400PowerPC. De processor is gebaseerd op het Power-PC G4-platform en gebruikt een Simd (Single Instruction, Multiple Data) parallelle verwerkingsarchitectuur.

Apple kondigde onlangs aan PowerPC G4-processoren te gebruiken in een nieuwe Power Macintosh G4-serie. Niet zonder enige trots sprak het bedrijf in dit verband van een 'supercomputer op een chip'. Het meldde dat het was ontworpen door Apple, Motorola en IBM in de joint venture Somerset Power-PC, dat vorig jaar is ontbonden.
De nieuwe processor is bedoeld voor netwerken, telecommunicatie, high-end ingebedde verwerkingssystemen en wetenschappelijk rekenwerk.
De chip is gefabriceerd op basis van het 0.18 micron koper hipermos proces. Alle zes metaal niveaus gebruiken koper in plaats van de traditionele aluminiumverbindingen.
De processor is in staat om twintig berekeningen per klokcyclus uit te voeren, volgens Motorola een record.
De chip is verkrijgbaar in versie van 350, 400 en 450 MHz met een bulkprijs van respectievelijk 210, 275 en 355 dollar.   RSN

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-10T00:00:00.000Z Rob Sijpesteijn