AMD's K6-2 ook op 500 KHz

In de marketing-race om de hoogste kloksnelheden voor goedkope PC's liggen Advanced Micro Devices (AMD) en Intel weer langszij.

AMD evenaarde met een 500 MHz K6-2 de kloksnelheid van Intels Celeron. De 500 MHz Celeron kwam begin augustus op de markt, maar dient slechts marketingredenen: in de winkel verkopen vooral de hoge klokgetallen. Systemen op basis van deze versie zijn slechts enkele procenten sneller dan 466 MHz Celeron PC's, omdat de trage 66 MHz systeembus het systeem wurgt.
AMD sleutelde keer op keer aan het ontwerp van de K6 om de kloksnelheid te verhogen. Talloze ingrepen in het ontwerp zorgden voor slechte opbrengsten, en daarmee voor hoge productiekosten. De verwachting is dat het AMD niet meer zal lukken om de prestaties van de K6 nog verder op te voeren. Dat kan pas echt bij een overstap naar een productieproces waarbij de details op chips krimpen van de huidige 0,25 micron naar 0,18 micron. Zowel Intel als AMD werken aan deze opstap. In het 0,18 micron productieproces zal AMD voorrang geven aan zijn K6-3 (21,3 miljoen transistoren in plaats van 9,1 miljoen voor de K6-2) en de Athlon. Beide microprocessoren hebben hogere prestaties en winstmarges. Deze grotere chips zijn echter wel veel moeilijker met goede opbrengsten te produceren.  RR

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-10T00:00:00.000Z René Raaijmakers