Alliantie steunt Itanium

Leveranciers werken hechter samen voor serverplatform

De servermarkt blijft een lastig segment door de vele consolidaties bij zowel gebruikers als leveranciers. Intel beloofde jaren geleden een goedkoper gloednieuw 64-bit processorplatform (codenaam Merced), maar dat heeft tot op heden de concurrentie niet weggevaagd.

  
De servermarkt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika groeide over het tweede kwartaal van 2005 tot vier miljard dollar; een stijging van 2,4 procent vergeleken met vorig jaar. Dat is de laagste groei in negen achtereenvolgende kwartalen.
Intels 64-bit Itanium-processor is een nieuwe steungroep rijker. Onder aanvoering van Intel en HP hebben hardware- en softwareleveranciers een alliantie gevormd om oplossingen rond deze chip te ontwikkelen en te verbeteren. Deze Itanium Solutions Alliance moet het voor klanten makkelijker maken Itanium-servers in te zetten. Hiertoe richten de leden zich gezamenlijk op het creëren van oplossingen voor specifieke bedrijfsproblemen.
Naast Intel en HP, medeontwikkelaar van de onderliggende EPIC-architectuur (Explicitly Parallel Instructionset Computing), zijn de serverleveranciers NEC, Bull, SGI, Unisys, Hitachi en Fujitsu lid van de Itanium-samenwerking. Microsoft, Oracle, Novell, Red Hat, SAP en SAS zijn softwareleden.
De alliantie verleent ook steun aan concrete projecten, zoals het opzetten van centra voor het overzetten van applicaties. Intel gaat er prat op dat veel bedrijfssoftware al is gepoort; het noemt een totaal van zo'n vijfduizend zakelijke applicaties. Toch is er kennelijk behoefte aan meer. Ook wil de alliantie catalogi van oplossingen bieden, specifiek voor ondernemingen in nichemarkten.

Power.org

Daarnaast verzorgt de alliantie marketing voor het platform. De verkoopverwachtingen voor de Itanium zijn herhaaldelijk naar beneden bijgesteld, al vanaf de veel uitgestelde lancering van de eerste generatie. Onderzoeksbureau Gartner meldt dat vorig jaar 26 duizend Itanium-servers zijn verkocht, en 14.168 in 2003. Het verwacht voor dit jaar een groei van 20 procent.
De verkoop betreft nagenoeg geheel servers, merendeels zware systemen. HP nam in 2004 de bulk voor zijn rekening: 19.589 machines. Een jaar geleden schrapte Itanium-voorstander HP zijn werkstations met die processor. De x86-64 chips van Intel en AMD (32-bit processoren met 64-bit extensies naar AMD's ontwerp) genieten de voorkeur voor werkstations.
Het samenwerkingsverband doet denken aan IBM's eerder opgerichte Power.org (oorspronkelijk Power Everywhere). Dat initiatief, mede op Azië gericht, is bedoeld om de Power-processorarchitectuur van IBM een breder draagvlak te geven, zowel voor servers als voor ingebedde apparatuur. Daartoe heeft het ict-bedrijf begin april vorig jaar de specificaties voor de Power-processor opengesteld. Intel gaat niet zo ver dat het het ecosysteem voor zijn Itanium verbreedt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.