Conferentie zoomt in op de mogelijkheden van grid-computing

Haarlemmerolie voor supercomputers

Twee jaar terug werd het gebrek aan middleware-oplossingen als een belangrijke struikelblok voor grid-computing aangekaart. Het hield de opmars van gedistribueerde supercomputers via optische netwerken tegen. De eerste software is er nu om de rekenkracht van aan elkaar geknoopte rekencentra goed te gebruiken.

  
Carrier Level3 heeft voor de Igrid-conferentie de bandbreedte van de verbinding tussen het Science Park Amsterdam en de universiteit van Chicago opgeschroefd tot 12,5 Gbps. Sinds januari dit jaar is een lamdaverbinding met een capaciteit van 2,5 Gbps in de lucht. Een verbinding tussen Amsterdam en het in Genève gevestigde instituut voor deeltjesfysica Cern staat voor later dit jaar op stapel. Ditzelfde instituut krijgt later dit jaar een soortgelijke verbinding met Chicago.
"De grid-software Globus en door universiteiten zelf gebouwde systemen hebben de nodige verbetering gebracht", zegt Paul Wielinga. Hij is bij Sara, het rekencentrum van de Amsterdamse universiteiten, verantwoordelijk voor het visualisatiehulpmiddel Cave en één van de medeorganisatoren van de Igrid-conferentie, die van 23 september tot 26 september plaatsvindt in het Science Park Amsterdam in de Watergraafsmeer.
Volgens Wielinga ontbreekt het op dit moment nog wel aan gestandaardiseerde software. Globus wordt op vrij brede basis experimenteel ingezet om rekentaken te verdelen over de beschikbare rekenbronnen. Ook zijn lopende taken over te hevelen naar andere processoren en is de toegang tot de rekenfaciliteiten te reguleren. Opslag vormt nog een probleem. Alleen de in het rekencentrum aanwezige opslagcapaciteit waar de rekentaak draait, is te gebruiken. Tijdens het congres komen mogelijke oplossingen aan bod.
Wielinga zou graag zien dat grid-technologie meer interesse trekt van het bedrijfsleven. "Gezien het efficiënter gebruik van supercomputers is het in het algemeen belang dat deze technologie ook buiten de laboratoria gebruikt wordt." Level3 is geïnteresseerd in de software die het atoomfysica-instituut Nikhef gebruikt om gegevens van het Fermilaboratorium in Chicago naar Amsterdam te halen.
 
Sytse van der Schaaf

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-30T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.