Apple rust iMac uit met geheime uitbreidingspoort

De iMac, Apple's nieuwste computer, heeft een officieel niet-onthulde poort voor uitbreidingen onder het moederbord. Deze communicatie-uitgang draagt de codenaam Mezzanine en moet de functionaliteit van toekomstige iMac's uitbreiden. De 160-pins poort zou binnen Apple de naam Perch dragen en is volgens experts identiek aan de 'personality-poort' die G3 Power Macintosh-desktopcomputers hebben.

Deze uitbreiding is in wezen een aangepaste PCI-poort en ondersteunt applicaties met hoge eisen wat betreft bandbreedte. Apple gebruikt de poort bij zijn G3-systemen nu voor een Mpeg 2-decoder om DVD-videobeelden te bekijken. De poort lijkt bij de iMac vooralsnog niet bedoeld voor gebruik aangezien het is 'verborgen' onder het moederbord en er geen uitgang in de systeemkast is. Verder wordt de poort niet vermeld in de algemene handleiding voor ontwikkelaars. Apple zou geen informatie willen vrijgeven aan nieuwsgierige technici buiten het bedrijf.

Columbus gezonken?

Ondertussen lijkt de iMac het einde in te luiden van het Columbus-project, waar Computable enige weken geleden al over schreef. Apple zou onder die codenaam werken aan een netwerkcomputer. Maar volgens geruchten is dat nu van de baan. De iMac zou echter wel eens de rol van Apple-NC kunnen vervullen. Zo zijn er aanwijzingen op het moederbord en in het startproces van de consumentenmachine die hierop duiden. Wanneer de n-toets wordt vastgehouden tijdens het starten, zoekt de computer naar een boot-server die NC's nodig hebben om te kunnen starten.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.