IBM stapt over op Numa-concept

Unix-variant AIX komt ook op de IA-64

IBM wijzigt zijn serverstrategie door servers op basis van Numa-technologie (non-uniform memory-architecture) te lanceren.

Naar verluidt komen deze systemen met een geheel gedeeld geheugen dit jaar nog op de markt. Verder verklaarde de firma dat het zijn Unix-variant AIX voorlopig niet vertaalt naar het 64-bit platform van Intel.
Tot op heden bevond IBM zich in het kamp der Numa-critici die meer heil zien in SMP (symmetric multi-processing) om een grote schaalbaarheid te bereiken. Gespecialiseerde leveranciers als Sequent en Data General hebben echter successen geboekt dankzij hun toepassingen van Numa, met name in de markt voor datapakhuizen en analysesoftware. Dit zou andere fabrikanten verleiden ook op Numa over te stappen. "Zonder namen te noemen, denk ik dat er veel leveranciers zijn die Numa gaan gebruiken. Zeker voor de zware kant van hun systeemreeks", meent analiste Jane Doorly van onderzoeksbureau Dataquest.

Testmodellen

IBM verstrekt officieel geen commentaar, maar de aanstaande Numa-servers zouden voortkomen uit de RS/6000 Unix-tak van het bedrijf. Samen met partner Bull heeft IBM al enige tijd testmodellen in laboratoria die het ook demonstreert aan een selecte groep industrie-analisten en klanten. Een Numa-versie van het RS/6000 AIX-besturingssysteem zou een alternatief vormen voor de huidige SP-topmodellen die middels een parallelle architectuur meer dan honderd processoren huisvesten.
Het besturingssysteem voor deze computers blijft voor de afzienbare toekomst alleen draaien op de eigen Power PC-processoren. Volgens IBM willen klanten AIX alleen op het IA-64 platform gebruiken als de prijzen voor de toekomstige 64-bit Intel-chips omlaag gaan en de prestaties omhoog. Bovendien zou IBM zich dan storten in een markt die al overvol lijkt te raken met Unix-varianten op IA-64. De firma onderzoekt nog wanneer AIX-op-Intel financieel aantrekkelijk zal worden.

Nieuwe RS/6000

Ondertussen werkt IBM aan zijn bestaande Unix-producten. Zo is er een nieuwe versie van de zware RS/6000 S70-server uitgebracht en zijn de prijzen van de oudere modellen met maximaal 37 procent verlaagd. De verbeterde S70 is uitgerust met vier tot twaalf RS64-II-chips. Dat zijn nieuwe 64-bit processoren van IBM die per stuk een kloksnelheid van 292 MHz halen. Dat is bijna twee keer zo snel als de voorgaande RS64-processor. "We zien een prestatieniveau dat 1,5 tot 2,6 keer zo hoog ligt", aldus Brian Sweeney, vice-president bedrijfsservers bij IBM. Later dit jaar lanceert het bedrijf de langverwachte Power3-chip, die oorspronkelijk is ontworpen voor AS/400-systemen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.