Samenwerking AMD en Transmeta op til

AMD en Transmeta voeren gesprekken over samenwerking en uitwisseling van technologieën. De onderhandelingen betreffen onder meer de energiezuinige technologie van Transmeta en de architectuur van AMD's zware processors en geïntegreerde chips.

Dit bevestigt Hector Ruiz, president bij AMD. Die chipfabrikant probeert al geruime tijd het stroomverbruik van zijn Athlon-processors, inclusief de afgeleide lichte Duron en zware Thunderbird, te verlagen. Ruiz zegt dat een energieniveau van 3 watt binnenkort wordt bereikt. De technologie van Transmeta's Crusoe-processors is echter nodig om onder de 1 watt te kunnen komen.

Voordelen

Het verlagen van het stroomverbruik van processors heeft drie directe voordelen. Ten eerste valt de elektriciteitsnota lager uit voor de eindgebruiker. Ten tweede genereert een energiezuinige chip minder hitte die het prestatieniveau van het gehele systeem nadelig beïnvloedt. Systeemfabrikanten kunnen dit voorkomen door bijvoorbeeld ventilatoren te plaatsen, maar die verhogen het energiegebruik weer. Ten derde biedt een processor die niet zo heet wordt de fabrikant mogelijkheden de kloksnelheid te verhogen.
De gesprekken tussen AMD en Transmeta concentreren zich vooralsnog op - mogelijk geïntegreerde - processors voor zeer goedkope computers. Volgens Ruiz kan AMD hulp bieden bij het verbeteren van Transmeta's Crusoe-processors, waaronder met name de kloksnelheid. Transmeta heeft echter al plannen geopenbaard om zijn chips op eigen houtje te versnellen tot boven de 1 GHz.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.