Intel blundert boven 1 GHz

De nieuwe 1,13 GHz Pentium III-processor van Intel blijkt technische problemen te hebben waardoor systemen met die chip kunnen vastlopen. De fabrikant vordert de reeds aan PC-fabrikanten geleverde exemplaren nu terug, maar bezweert dat deze operatie geen omvangrijke financiële gevolgen heeft.

De problemen kwamen enkele weken geleden aan het licht door testen van enkele hardware-nieuwssites, waaronder Tom's Hardware en Hard OCP. Intel bevestigt dit nu, maar spreekt van 'marginaliteiten' die slechts onder zeer beperkte laboratorium-omstandigheden optreden.
Toch is de zaak ernstig genoeg voor Intel om zijn nieuwste paradepaardje, krap een maand na de lancering, van de markt te halen. Intel verwacht over twee maanden met een herziene uitvoering van de processor te komen.

Overklokken

Hardware-experts speculeren dat de oorzaak schuilt in het feit dat de kloksnelheid van 1,13 GHz is bereikt door de Pentium III te 'overklokken'. Volgens schattingen van analisten heeft Intel tot op heden maximaal tienduizend van die chips geleverd aan grote PC-fabrikanten als Dell en IBM.
Begin deze week lanceerden diverse PC-leveranciers systemen met de 1,1 GHz Athlon-processor (codenaam Thunderbird) van Intel-concurrent AMD. Analisten zijn het er echter over eens dat dit nieuwste falen van Intel niet de gouden kans biedt voor AMD. De productiecapaciteit van die processorfabrikant zou te beperkt zijn om nu een inhaalslag te plegen.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.