Einde I/O-oorlog tussen Intel en IBM in zicht

De partijen in de strijd die woedt over I/O-technologie voor toekomstige Intel-servers staan op het punt de strijdbijl te begraven. Een groep bedrijven onder leiding van Intel stond tot voor kort lijnrecht tegenover een front van IBM, Hewlett-Packard en Compaq.

Vorige week riep Intel-president Craig Barrett op tot een compromis tussen beide groepen. Het oplossen van dit conflict tussen zijn bedrijf en zijn grootste klanten heeft een hoge prioriteit, aldus de topman. "Wij werken hard aan het bereiken van een oplossing tussen de twee kampen", zei Barrett in een toespraak tijdens de Directconnect-conferentie van Dell.

Standaardenstrijd

Deze PC-fabrikant staat samen met Sun Microsystems aan de kant van Intel. Zij geven de voorkeur aan een 'standaard' met de naam Next-Generation I/O (Ngio), terwijl de tegenstanders onder aanvoering van IBM meer voelen voor het snellere Future I/O. Die laatste groep heeft inmiddels ook steun verkregen van de netwerk- en randapparatuurleveranciers 3Com, Adaptec en Cisco.
De twee technologieën zijn in hun huidige vorm niet uitwisselbaar. Elk reguleert hoe en met welke (top)snelheid processoren van toekomstige zware servers communiceren met de rest van het systeem. Daaronder vallen ook netwerkkaarten en insteekbare harde schijven.

Samenvoegen

De betrokken partijen willen nu hun technologieën samenvoegen en er dan een nieuwe naam aan hechten. De gefuseerde 'standaard' moet in 2001 gereed zijn. Dat is rond de tijd dat de McKinley-processor, Intels tweede 64-bit chip, op de markt verschijnt.
De toenadering naar de bovenkant van de servermarkt is een belangrijk onderdeel van Intels bedrijfsstrategie. Daarvoor heeft de processorproducent wel de steun nodig van IBM, HP en Digital-moeder Compaq, die op dat marktterrein al enkele jaren aanwezig zijn met bedrijfseigen systemen.

Gedwongen

Toch meent Dataquest-analist Kim Brown dat de groep systeemfabrikanten uiteindelijk wel gedwongen is toe te geven in deze technologische en politieke strijd. Indien IBM, HP en Compaq zich aan hun eigen technologie zouden vastklampen, kan Intel het conflict toch winnen door op de volumemarkt te mikken. Dat zou simpelweg een prijsvoordeel opleveren voor Ngio-computers. Future I/O biedt de serverfabrikanten echter meer mogelijkheden tot specialisatie en daarmee differentiatie van hun systemen.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-03T00:00:00.000Z Jasper Bakker