Hewlett-Packard tweeslachtig over Merced

Eigen PA-Risc geniet voorlopig voorkeur boven IA-64

Hewlett-Packard (HP) raadt sommige klanten aan om de eerste 64-bit processor van Intel, de Merced, over te slaan. In plaats daarvan kunnen gebruikers beter wachten op de tweede IA-64 chip McKinley. HP's eigen PA-8500 processor en de aanstaande 8600 - die uitkomt vóór de Merced - moeten het qua prestatieniveau tot die tijd kunnen uithouden.

Deze harde woorden uitte directeur Eric Clow op de HP World-conferentie die vorige week plaatsvond in San Francisco. Tijdens die bijeenkomst gaf de computerfabrikant ook demonstraties van 64-bit applicaties die draaien op een server met een in software gesimuleerde Merced-processor.

Ontkenning

Ken Kroeker, technisch consultant bij HP, ontkent echter dat het bedrijf de Merced geheel wil overslaan. "Waarom zouden wij een machine maken die we niet kunnen verkopen?" Toch zijn de eerstvolgende nieuwe-generatie servers uitgerust met de eigen PA-Risc processoren. "Dat is voornamelijk vanwege redenen zoals de code-compatibiliteit met voorgaande generaties", aldus de consultant.
Kroeker verwacht ook dat de vraag naar McKinley-systemen veel groter zal zijn dan die naar Merced-computers. Veel software-ontwikkelaars, waaronder HP zelf, hebben namelijk niet voldoende tijd om hun producten te optimaliseren of uit te brengen voor die eerste IA-64 chip. Het merendeel van de software zal echter wel gereed zijn tegen de tijd dat McKinley ten tonele verschijnt. "Maar toch zullen we veel gebruikers hebben die al meegaan met de Merced."

Eerste machines

De computerfabrikant meldde vorige week dat zijn eerste Merced-machines rond het midden van volgend jaar uitkomen. Deze computers moesten oorspronkelijk de Unix-servers met eigen PA-Risc-processoren vervangen. Herhaald uitstel en berichten over een tegenvallende prestatieniveau leidden ertoe dat Merced meer als een testproduct wordt gezien dan als een volwaardige processor voor bedrijfsgebruik. Intel weerspreekt dit, maar chipanalisten wijzen erop dat het prestatieniveau van zijn 32-bit processoren inmiddels flink is ingelopen op de belofte van de Merced.
Ondertussen is HP al genoodzaakt de levensduur van zijn PA-Risc architectuur te verlengen. Dat processorplatform moet nu nog meegaan tot ruim na de introductie van McKinley. Eind dit jaar verschijnt nog de PA-8600 die 500 tot 550 MHz haalt. Volgend jaar, vlak na de lancering van de Merced, komt de PA-8700 uit op 700 MHz. In 2001, rond dezelfde tijd als McKinley, volgt de PA-8800 op 900 MHz. Hekkensluiter PA-8900 moet in of na 2002 een kloksnelheid van 1,2 GHz neerzetten.

Andermaal

Overigens predikte HP al eerder dit jaar een directe overgang naar de tweede generatie IA-64. Kort daarna corrigeerde het bedrijf, dat overigens mede-ontwikkelaar is van de onderliggende 64-bit architectuur (IA-64), deze boodschap met de mededeling dat de Merced wel degelijk een belangrijk onderdeel is van zijn strategie. Clow doet nu uitlatingen die hiermee botsen. Critici speculeren dan ook over een intern schisma tussen HP's divisies voor PA-Risc- en Intel-systemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker