Rambus volhardt in juridische kruistocht

Chipontwerper Rambus is niet van zins af te wijken van zijn juridische strijd tegen fabrikanten van sdram-geheugenchips. Het bedrijf sleepte vorige week Infineon, de verzelfstandigde dochter van Siemens, voor de rechter wegens gebruik van geheugentechnologie waar Rambus naar eigen zeggen patent op heeft.

Infineon, het nieuwste doelwit van Rambus' kruistocht, zegt zich met alle macht te zullen verdedigen tegen deze aanklacht. De voormalige Siemens-dochter ontkent dat het Rambus-patenten schendt met zijn ddr sdram-chips (double data rate). Die opgevoerde uitvoering van het huidige sdram (synchronous dynamic random access memory) concurreert met de Rambus-technologie om de volgende generatie PC-geheugen te worden.
Eerder sleepte chipontwerper Rambus al chipproducenten als Hitachi, Oki Electric en Toshiba achtereenvolgens voor de rechter. Die drie aangeklaagden hebben de zaak recentelijk geschikt; waardoor geen juridisch precedent is geschapen.

Grote prooi

Experts menen dat Rambus met opzet jaagt op de grote chipfabrikanten om zo maximaal munt te kunnen slaan uit zijn patenten. "Ze hebben al enkele grote Japanse bedrijven aangepakt. En Infineon is wereldwijd één van de grootste producenten van geheugenchips", zegt analist Andrew Norwoor van onderzoeksbureau Gartner Group. "Het is voor Rambus veel makkelijker om ze één voor één aan te pakken.
De geheugenontwerper heeft namelijk geen eigen productiefaciliteiten en is dus afhankelijk van de geheugenfabrikanten. Het is dan ook een flink probleem dat chipbedrijven tot op heden slechts schoorvoetend overstag gaan voor de productie van Rambus-chips (rdram). Die moeilijk te fabriceren halfgeleiders moeten beantwoorden aan stringente kwaliteitseisen waardoor er relatief veel uitval is bij de productielijn. Dit drijft de prijs voor dit geavanceerde geheugen fors op.

Intel afstand

Ondertussen neemt Rambus-voorstander Intel toch enige afstand van de omstreden geheugenchiptechnologie. Uit de plannen van de processorproducent voor het komende kalenderjaar blijkt dat het bedrijf de rol voor Rambus-geheugen beperkt tot alleen zware PC's. Eerst was Intel van plan zijn aanstaande Pentium 4-processor geen andere geheugenchips te laten gebruiken dan die van Rambus. Nu blijkt dat de massamarkt voor de Pentium 4 wordt voorzien van sdram-chips.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.