Gematigd optimistisch over Bluetooth

'Waarde ligt in samenwerking tussen producten van verschillende ondernemingen'

Handenvrij telefoneren met BMW, mobiel printen met HP en werken op een pc: allemaal met Bluetooth draadloze verbindingen. Na de chipsets komen nu de producten op de markt, zo blijkt op het Bluetooth World Congress.

Op het Bluetooth World Congress, onlangs in de Amsterdamse RAI, worden ook de mogelijkheden voor het duurdere marktsegment gedemonstreerd. In de expositieruimte staat een tweezits open sportauto, een BMW Z4 Roadster.
Zoals bekend is Bluetooth een radioverbinding voor de korte afstand die bedoeld is voor communicatie tussen apparaten. Toestellen met Bluetooth kunnen elkaar automatisch vinden, elkaars mogelijkheden ontdekken en zonder menselijke tussenkomst opdrachten uitvoeren.
Zo gaat bij een andere demonstratie van handenvrij bellen (van Bluetooth-leverancier CSR) de autoradio zachter spelen wanneer er over de mobiele telefoon een oproep binnenkomt. In deze toepassing neemt het audiosysteem ook automatisch het gesprek over, zodra een mobiele beller de auto start.
"De waarde van Bluetooth is dat producten van verschillende ondernemingen met elkaar kunnen samenwerken," vertelt Mike McCamon van de Bluetooth SIG. Over de problemen juist hiermee zegt de 'executive director' van de standaardisatiegroep:
"Samenwerkbaarheid (interoperability) is een onderdeel van iets dat meer inhoudt: bruikbaarheid (usability). Om die aan te pakken hebben we sinds eind vorig jaar het zogenoemde 'five minute ready program'. Speciaal voor samenwerkbaarheid is er nu ook een technologiemanager.
"Maar in mijn visie moet de rol van de SIG niet te groot worden - je hebt toch ook niet op elke auto een sticker dat hij geschikt is voor de snelweg. De markt zal zijn werk wel doen."

Toepassingen

Het driedaagse congres gaat over technologie maar ook over toepassingen voor consumenten, voor in de auto, Bluetooth-hotspots, industriële automatisering, medische toepassingen, audio- en video applicaties, gebruik in de kantooromgeving en applicaties in het veld.
Met de nieuwe Bluetooth 1.2 specificatie is de spraakkwaliteit verbeterd, wordt de verbinding sneller gelegd en is het frequentiegebruik aangepast voor co-existentie met wlan.
Over de markt is de stemming op het congres gematigd optimistisch - het gaat niet snel maar Bluetooth komt nu toch geleidelijk op gang.
Microsoft demonstreert een prototype van de 'Athens' desktopcomputer. Toetsenbord, hoofdtelefoon, mobiele telefoon, laptop en printer zijn in deze 'desktop van de toekomst' allemaal draadloos met elkaar verbonden.
Een presentatie van HP betreft mobiel printen, dat wil zeggen afdrukken onderweg of op locatie bij een klant. Met het 'basic printing profile' van de Bluetooth SIG moet op elke printer van welk merk dan ook een (beperkt) type afdruk mogelijk worden.
Verder is Nokia aanwezig met een prototype van een digitale pen waarmee handgeschreven berichten via Bluetooth naar het mobieltje gaan om als mms-bericht verder verstuurd te worden.
En de Italiaanse fabrikant van integraalhelmen Vemar gaat met zijn ingebouwde Bluetooth terug naar de oorspronkelijke opzet van uitvinder Ericsson: een headset voor mobiel bellen. De BMW Z4 lijkt tegen het eind van dag drie vrij, maar nu staat er alleen een ontwikkelaar. "Wij weten niet zoveel van sportwagens ," zegt hij, "wij doen de 'protocol stack'."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-15T00:00:00.000Z Hans van Thiel


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.