AMD presenteert nieuwe 32-bit processor

Sempron nu nog bestemd voor onderkant van de markt

AMD lanceerde eind vorige maand al zijn nieuwe 32-bit processor Sempron, die eerst midden augustus zou verschijnen. Op termijn neemt deze goedkope processor de middenrol in AMD's portfolio over van de huidige Athlon XP.

  
Terwijl AMD de overgang naar 64-bit predikt met zijn semi-64-bit processoren - voor servers en werkstations, maar ook voor desktops en laptops - lanceert het een nieuwe lijn 32-bit processoren.
AMD wil de Athlon XP-naam en -chips tegen 2005 uitfaseren. De semi-64-bit Athlon64-processoren zijn gericht op prestatieniveau, terwijl de Sempron nu de prijsgerichte rol bekleedt. In de loop van volgend jaar kruipt de nieuwe, relatief lichte processor op naar de middenmoot.
De Sempron vult eerst echter een gat aan de onderkant van AMD's productbereik, wat vroeger werd ingevuld door de Duron-processor. Die is een tijd verdwenen van het toneel en toen even gereanimeerd in de vorm van een 1,6 GHz-model. Hier en daar is ook een 1,8 GHz uitvoering opgedoken. AMD positioneert zijn nieuwe budget-processor dan ook tegenover de Celeron van Intel.
De goedkoopste Sempron kost 39 dollar per stuk in hoeveelheden van duizend stuks. De duurste kost 135 dollar, waarmee de hele familie onder het prijsniveau van de goedkoopste Athlon XP zit en grotendeels onder Intels Celerons. Het prestatieniveau lijkt ook gunstig, zo blijkt uit de eerste tests van hardwaresites en pc-bladen.

Afgeleide chips

De nieuwe chip komt uit in drie laptopuitvoeringen en acht desktopuitvoeringen. De laptopuitvoering is afgeleid van de Athlon64 Mobile-processor, maar mist bepaalde functies waaronder de 64-bit uitbreiding van de instructieset. De desktop-Sempron is een variant van de Athlon XP-processor en gebruikt net zoals AMD's Athlon-, Duron- en Athlon XP-processoren de Socket A-aansluiting op moederborden. Tenminste, op het topmodel na; die gebruikt Socket 754 van de eerste Athlon64-modellen en ondersteunt ook Hypertransport.
De Sempron verschijnt op termijn, mogelijk al eind dit jaar, ook voor AMD's Socket 939 dat dient voor moderne Athlon64-modellen. Chipsetproducent Nvidia heeft al een Sempron-chipset voor Socket 939 en PCI Express aangekondigd. De nieuwe processor varieert in prestatieniveau van AMD's prestatienummering 2200+ tot 3100+. Tussenmodel 3000+ komt echter pas in het vierde kwartaal en zou dan mogelijk al een Socket 939-uitvoering zijn.

Opkomende markten

De lichtste modellen, de 2200+ en 2300+, zijn echter voorbehouden aan nieuwe, zogeheten opkomende markten waar de prijs van reguliere pc's niet in verhouding staat tot het gemiddelde inkomen. AMD heeft al de Chinese pc-leverancier Lenovo aan de haak geslagen. Die pc-maker, de grootste in thuismarkt China, levert al onmiddellijk pc's met de nieuwe processor. Andere grote computermakers, waaronder HP, Acer en Sharp, komen binnenkort met Sempron-machines.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.