Nieuwe fout in Xeon zorgt voor vertraging

Zware servers met Intels nieuwste Pentium II-processor, de Xeon, laten nog enkele weken op zich wachten. De chipfabrikant heeft een nieuwe fout ontdekt in de processor. Deze kwam aan het licht tijdens het repareren van de vorige, eerste fout die de oorspronkelijk geplande lancering verschoof van eind juni naar eind juli.

Het nieuwe probleem doet zich voor in de foutcorrigerende code van de Xeon die ervoor moet zorgen dat de ingevoerde gegevens correct worden verwerkt door de chip. Intel zegt dat de processor hierdoor een vertraging van zeven tot tien dagen oploopt. De firma benadrukt dat de nieuwe fout alleen betrekking heeft op Xeons in combinatie met de 450 NX-chipset, die grotere schaalbaarheidsmogelijkheden moet bieden.

Deuk in imago

De fout zelf is al redelijk ernstig, maar betekent ook de zoveelste deuk voor Intels imago als producent van zware processoren voor complexe systemen. De firma wil voet aan de grond krijgen in de winstgevende markt voor dure, krachtige computers zoals de Unix-machines van Sun Microsystems, Hewlett-Packard en Silicon Graphics. "Dit werpt een zwarte schaduw over het product", zegt analist Ashok Kumar van beursfirma Piper Jaffray. "De foutcorrigerende code is van groot belang voor zware systemen."
Intel zegt volgend jaar een 700 MHz-versie van de Xeon-processor te lanceren. De fabrikant demonstreerde eind vorig jaar al een prototype van deze snelle chip op de Duitse computerbeurs Cebit. De nieuwe Xeon-variant wordt geproduceerd op basis van Intels toekomstige 0,18-microntechnologie. Die technologie verhoogt de ruwe kloksnelheid van huidige Pentium II-chips tot 600 MHz en van exemplaren voor mobiele computers tot 350 MHz, aldus Intel.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker