Steve Jobs geeft Apple weer duidelijke koers

Steve Jobs kondigde op de Macworld Expo vorige week een nieuwe en vooral heldere strategie aan voor Apple Computer. Het noodlijdende bedrijf gaat van bovenaf reorganiseren om weer gezond en winstgevend te worden. Bovendien is de strijd met Microsoft gestreden, vertelde de Apple-oprichter die gewoon adviseur van de computerfirma blijft.

De eerste stap naar het nieuwe Apple is de verversing van de directieraad. Jobs presenteerde tijdens zijn toespraak vier nieuwe leden. Met veel gejuich werden ondermeer Larry Ellison en Steve Jobs zelf geïntroduceerd. Slechts twee directeuren, Gareth Chang en Ed Woolard, konden blijven. Een voorzitter wordt pas benoemd zodra er een nieuwe president is gevonden.

Samenwerkingen

Stap twee is het concentreren op de twee kernactiviteiten onderwijs en multimedia. Deze twee markten zijn vanouds Apple-bolwerken, maar het bedrijf investeert nu meer in de ontwikkeling van gerichte toepassingen.
De derde stap die Apple neemt, is het aangaan van 'nieuwe, zinvolle samenwerkingen'. "We hebben gekeken naar relaties die we kunnen verbeteren", begon Jobs. "En dat is allereerst onze verstandhouding met Microsoft", vervolgde hij. De zaal reageerde met een doodse stilte en vervolgens wat boe-geroep toen Bill Gates via een satellietverbinding het Mac-publiek toesprak.

Software

Microsoft investeert 150 miljoen dollar in Apple en belooft voor de komende vijf jaar software voor het Macintosh-platform. Als tegenprestatie wordt de Internet Explorer 4.0 de standaardbrowser van de nieuwste incarnatie van het Mac-OS, versie 8.
De laatste stap in de plannen van Apple is het uitbrengen van nieuwe, innovatieve producten. Mac-OS 8 is een sprong in die richting, aldus Jobs. Hij onthulde dat er in de Verenigde Staten in de twee weken sinds de lancering 1,2 miljoen exemplaren zijn verkocht. In Europa komt het besturingssysteem pas eind augustus uit. Een Nederlandse versie volgt in september.
Apple levert Mac-OS 8 ook met nieuwe Macintosh-systemen, maar biedt een gratis overstap voor computers die vanaf één juli zijn verkocht zonder de nieuwste versie. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.