Itanium 2 en Nocona-Xeon krijgen ddr2 en PCI Express

Intel omarmt nieuwe technologie

Intel zet nieuwe technologieën in voor zijn zwaardere processoren. De volgende generatie van de 64-bit Itanium-chip krijgt ondersteuning voor ddr2-geheugen en PCI Express. De vorige week gelanceerde serveruitvoering van de semi-64-bit Xeon, codenaam Nocona, heeft dit nu.

  
Intels semi-64-bit Xeon-processor is er nu ook voor servers.
De Itanium krijgt de nieuwe technologie met de komst van de dualkern-uitvoering, codenaam Montecito, die volgend jaar moet verschijnen. Een andere vernieuwing is de vergroting van het cache-geheugen. Montecito krijgt in totaal 24 MB cache, verdeeld over de twee chipkernen. Dit liet Intel eind vorige maand weten bij monde van Jason Waxman, directeur multiprocessorsystemen. Het verdelen van cache-geheugen over de kernen is zijns inziens makkelijker te realiseren dan ze te voorzien van één gedeeld cache-geheugen.
Daarnaast voorziet Intel die toekomstige Itanium-generatie ook van zijn Hyperthreading-technologie, vertelde Waxman. Dat is Intels implementatie van 'multithreading' op één chip, of chipkern. De leverancier claimt voor zijn 32-bit processoren, die reeds van 'hyperthreading' zijn voorzien, prestatiewinsten van wel 20 procent. Het is nog niet bekend hoeveel voordeel Intel voorziet voor Hyperthreading op zijn 64-bit processoren.

Tussen 32- en 64-bit in

De nieuwste Xeon-processor, een semi-64-bit chip die in februari al was aangekondigd, was er al eerder in een uitvoering voor werkstations. De Nocona's zijn 32-bit processoren met 64-bit uitbreidingen van de instructieset, in navolging van concurrent AMD. Computerproducenten als Dell, HP en IBM hebben al servers met deze nieuwe Intel-chip onthuld.
De nu verschenen tweeweg server-Xeons, verkrijgbaar van 2,8 tot 3,6 GHz, zijn in wezen dezelfde als de werkstationuitvoering, maar zijn gecertificeerd door serverfabrikanten. Daarnaast hebben de tegelijk gelanceerde serverchipsets meer en zwaardere functionaliteit, waaronder een 800 MHz systeembus, ondersteuning voor ddr2-geheugen, efficiënter energie- en kloksnelheidsbeheer (Speedstep) en ondersteuning voor PCI Express.

Tegenslagen

Ironisch genoeg raadt Intel zelf laatstgenoemde technologie nu tijdelijk af voor de nieuwe E7520-chipset, codenaam Lindenhurst. Die serverchipset bevat namelijk een fout die de werking van PCI Express-insteekkaarten kan frustreren. De fout is gerelateerd aan de i/o-geheugenhub die kan vastlopen. Dit geldt alleen voor insteekkaarten en dus niet voor de PCI Express-componenten op moederborden.
De producent herstelt de fout in een nieuwe revisie van de chipset, die naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar verschijnt. Vóór die tijd zal Intel correct werkende PCI Express-kaarten certificeren voor de huidige revisie van Lindenhurst. Overigens zijn dergelijke kaarten nog maar net op de markt, maar die interfacetechnologie is wel de opvolger van de opgevoerde PCI-variant PCI-X. Gebruikers moeten het ondertussen maar met die huidige interface doen.

Snelheid beperkt

De fout met de Lindenhurst is niet de enige tegenslag waar Intel mee kampt. De momenteel snelste uitvoering van desktopprocessor Pentium 4 is slechts mondjesmaat verkrijgbaar. Dit is de Pentium 4 560, met een kloksnelheid van 3,6 GHz. Intel lanceerde die processor in juni, tegelijk met de 915- en 925-chipsets.
De lancering van de volgende Pentium 4, die draait op 4 GHz, is uitgesteld naar begin 2005. Die chip zou eerst eind dit jaar verschijnen, nog vóór het koopseizoen aan het eind van het jaar. De introductie van een nieuwe processor heeft normaliter prijsdalingen tot gevolg. Die zullen dus ook uitgesteld worden tot begin komend jaar.
Intel wil er namelijk zeker van zijn voldoende aantallen van de 4 GHz-chip te kunnen leveren. De beperkte leverbaarheid van het 3,6 GHz-model en het uitstel van de opvolger komen niet voort uit fabricageproblemen, aldus de chipproducent.
Eerdere problemen van Intel waren daar deels wel aan te wijten. Zo was de lancering van de nieuwe Pentium 4-kern, codenaam Prescott, en van de tweede generatie Centrino, codenaam Dothan, opgeschort. Recentelijk moest Intel nog de 915-chipset, codenaam Grantsdale, terugroepen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.