Microsoft neemt belang van 7 procent in Apple

'Goedkope verzekering tegen anti-kartel onderzoek'

De opzienbarende investering ter waarde van 150 miljoen dollar van Microsoft in Apple is niet meer dan een goedkope verzekering tegen een anti-kartel onderzoek. Dit aldus Wall Street-analist James Cramer. Een vele jaren slepend anti-kartelonderzoek door de Amerikaanse overheid zou Microsoft op een aanzienlijk groter bedrag komen te staan.

Er is geen goede jurist onder de zevenhonderd dollar per uur meer te krijgen, dus reken maar uit wat het gaat kosten als er een onderzoek komt: tientallen miljoenen dollars", aldus James Cramer. Het anti-kartel onderzoek tegen IBM besloeg een periode van dertien jaar. "En let op, het zijn niet-stemgerechtigde aandelen die men gekocht heeft, anders zouden ze alsnog problemen kunnen krijgen." De gezamenlijke aankondigingen van Apple en Microsoft laten direct al één winnaar en twee verliezers zien. Microsoft spint er garen bij. Netscape en Sun Microsystems zijn de verliezers. Netscape verliest omdat Microsofts Explorer nu de eerste keus wordt als webbrowser voor Apple.
Nu Microsoft en Apple gaan samenwerken op het gebied van Java raakt Sun mogelijk zijn greep op de Java-standaard kwijt. Immers Microsoft en Apple vertegenwoordigen samen bijna alle PC's die op het Internet zijn aangesloten. Als deze twee zeggen dat ze samenwerken op het gebied van Java, bedoelen ze daarmee dat zij, en niet Sun, bepalen wat de toekomstige Java-standaard gaat worden. De belofte van Microsoft dat het nog minstens vijf jaar nieuwe versies van Office voor de Mac uitbrengt, zal de softwarebouwer uit Seattle niet zwaar vallen. Microsoft zet immers jaarlijks voor bijna een miljard dollar aan Mac-software om, een inkomstenstroom die men graag wil veilig stellen. Verder zullen de twee bedrijven de komende vijf jaar patenten uitwisselen en zal Apple afzien van processen tegen Microsoft over de inbreuken op Apple-patenten. Microsoft betaalt daarvoor een onbekend bedrag als afkoopsom.

Gering

Voor Microsoft is een investering van 150 miljoen dollar, goed voor ongeveer 7 procent van alle Apple aandelen, gering te noemen. De softwaregigant genereert in ongeveer vijftien dagen die 150 miljoen dollar aan vrije kasgelden. Microsoft heeft zelfs zoveel geld in kas dat men er niet altijd direct een bestemming voor weet te vinden. Onlangs nog is mede daarom een vrij fors bedrag gestoken in een obligatiefonds van een bekende Nederlandse bank. Daarnaast besteedt de softwarebouwer de laatste tijd meer aan onderzoek en ontwikkeling en verhoogt het de investeringen in marketing. Verder zijn behoorlijke bedragen gegaan naar overnames en de ontwikkeling van nieuwe media.
Microsoft krijgt de Apple-aandelen in handen tegen de koers van medio vorige week, aldus deelde Steve Jobs toen mee. Microsoft heeft beloofd de aandelen minstens drie jaar vast te houden. De aandelenbeurs reageerde opgetogen. De koers van Apple steeg de dag dat de samenwerking bekend werd gemaakt met 33 procent.
Naast de samenwerking met Microsoft was de aankondiging van de nieuwe samenstelling van de 'board of directors', zeg de raad van commissarissen van Apple, opmerkelijk te noemen. Er werden vier nieuwe namen genoemd: Steve Jobs, ceo van Pixar; Bill Campbell, ceo van Intuit; Larry Ellison, ceo van Oracle; Jerry York, voormalig financieel topman van ondermeer IBM en Chrysler. Uit de board is ondermeer verdwenen Mark Markkula, het langst zittende lid en mede verantwoordelijk voor het aan de kant zetten van Steve Jobs in 1985. De nieuwe raad van commissarissen is van uitzonderlijke kwaliteit te noemen. Een nieuwe directeur is nog niet gevonden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-15T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.