Platinum loopt leeg na overname door CA

Integratie frustreert medewerkers

Medewerkers van Platinum hebben na de overname door Computer Associates (CA) massaal hun biezen gepakt. In Nederland kostte dat in eerste instantie acht mensen hun baan. Momenteel werken er echter nog maar negentien van de 49 ex-Platinum mensen bij CA. Het extreme personeelsverloop is veroorzaakt door de spanning op de arbeidsmarkt en de anti CA-cultuur bij Platinum.

Toen CA eind maart aankondigde Platinum over te nemen, was dat een klap in het gezicht van de medewerkers. "Mensen waren daar niet echt gelukkig mee. Binnen Platinum is jarenlang een anti-CA campagne gevoerd. Nadat mensen gebrainwashed waren door topman Andrew Filipowski kwam de overname als een schok", blikt Roland Schweigl terug. Hij was directeur Platinum Nederland toen CA op de deur klopte. Schweigl was één van de mensen die met een gedwongen ontslag werd geconfronteerd. "Er was geen werk meer voor me."

Financiële klapper

CA wijst erop dat de leegloop mede veroorzaakt is door de overspannenheid van de arbeidsmarkt. "De arbeidscontracten zijn door CA overgenomen. Maar veel medewerkers hadden een grotere financiële klapper verwacht. Bovendien hoopten een aantal mensen ontslagen te worden om van de afvloeiingsregeling gebruik te kunnen maken", aldus woordvoerster Sandra Wasseur van CA Nederland. Een deel van de frustraties en ontevredenheid is volgens haar daarmee verklaard.
Naast het 'vervelende' imago dat CA genoot binnen Platinum, meent Schweigl dat de maandenlange onzekerheid de zaak geen goed heeft gedaan. "Nadat de acquisitie bekend werd gemaakt, duurde het drie maanden voordat iedereen wist waar hij aan toe was", aldus de ex-directeur, die momenteel chief operating officer is bij The Internet Applications Group. Het trage verloop mag CA overigens niet verweten worden. "Ze hebben geprobeerd het zo netjes mogelijk af te handelen, maar zij waren aan handen en voeten gebonden door het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Europese Commissie, die de acquisitie moesten goedkeuren", aldus Schweigl.

'Wees blij'-sfeer

De frustraties bij Platinum-medewerkers werd nog eens gevoed door andere cultuurverschillen. Volgens een anonieme werknemer heerste er bij CA een 'wees blij dat je bij ons mag werken'-sfeer. Ook laakt deze bron de interne communicatie: "Vanuit het management is er wel toenadering, maar personeelszaken communiceert niet en respecteert onze arbeidsvoorwaarden geenszins. Informatie enerzijds niet doorgegeven en bovendien verschuilt de afdeling zich achter het argument dat zij afhankelijk zijn van het beleid van het hoofdkantoor." Wasseur bestrijdt dit: "iedereen wist binnen een aantal weken waar hij aan toe was. Europese coördinatie heeft juist tot duidelijkheid gezorgd."
De leegloop blijft niet beperkt tot de Nederlandse organisatie. Volgens onbevestigde bronnen hebben Zuid-Europese CA-vestigingen met een groot verloop van Platinum-medewerkers te kampen. In Engeland zou het technisch ondersteuningscentrum massaal het nieuwe arbeidscontract geweigerd hebben. In België zou de complete ALS-groep (Application Lifecycle Solutions) zijn opgestapt en een eigen bedrijf zijn begonnen.

Ondersteuning

Het verdwijnen van medewerkers heeft volgens CA geen consequenties voor de verdere ontwikkeling en ondersteuning van technologieën en producten van Platinum. "CA heeft klanten van Platinum laten weten dat de verschillende producten minimaal twee jaar ondersteund zouden worden", zegt R&D-directeur van CA Nederland. Volgens Wasseur is daarvoor nog voldoende kennis in huis. "In moeilijke gevallen kunnen we nog altijd naar andere vestigingen toe", zegt ze.
Schweigl voorziet geen drama. In tegenstelling tot anonieme bronnen, heeft hij geen signalen opgevangen dat ook de ontwikkellaboratoria worden geteisterd door een hoog verloop. "CA staat echter niet bekend als de meest ideale partner. Klanten van Platinum namen in het begin dan ook een afwachtende houding aan." Hij meent dat een overname altijd een gevoel van onbehagen achterlaat. "Als onze aandelen niet zo laag hadden gestaan, was dit nooit gebeurd", besluit Roland Schweigl, die een teleurgestelde toon niet kan onderdrukken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-13T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.