Fujitsu koopt noodlijdend Amdahl op

'Bezem komt onherroepelijk uit de kast'

Fujitsu wil het noodlijdende Amerikaanse Amdahl in zijn geheel overnemen. Het Japanse elektronica- en computerconcern tracht met de overname zijn positie als IT-dienstverlener in de Verenigde Staten en Europa versterken.

Fujitsu heeft reeds 42 procent van de aandelen in handen. Voor de resterende 58 procent legt Fujitsu 850 miljoen dollar op tafel. Amdahl levert van oudsher mainframes. De laatste jaren is het bedrijf een nieuwe weg ingeslagen door zich te presenteren als aanbieder van IT-diensten. Daarvoor werden twee IT-dienstverleners - DMR Group en Trecom Business Systems - overgenomen die inmiddels verantwoordelijk zijn voor 60 procent van de omzet. Maar de nieuwe marktbenadering kent bitter weinig succes, want Amdahl lijdt al anderhalf jaar lang verlies. Desondanks voorspellen analisten de komende jaren een aanzienlijke groei van de vraag naar de IT-dienstverlening van Amdahl. Dat zal ook de reden zijn dat Fujitsu het vertrouwen in de Amerikaanse mainframeleverancier nog niet verloren heeft en tot acquisitie is overgegaan.
Vanaf de oprichting van Amdahl in 1970 investeert Fujitsu al in het bedrijf. Aan de overname zitten nog wel enige haken en ogen. Het bedrijf biedt 12 dollar per aandeel en wil minimaal een meerderheidsbelang behalen. Aandeelhouders vinden het bod te laag en sommigen onder hen bereiden gerechtelijke stappen voor.

Bezem

Amdahl zal onder dezelfde naam als dochteronderneming opereren. Er worden geen mensen ontslagen en het topmanagement blijft gehandhaafd, aldus Fujitsu. Het bedrijf gaat met financiële en technologische steun van de Japanse moeder een wereldwijde expansiestrategie opzetten. Fujitsu wil met de overname meer voet aan Amerikaanse en Europese grond krijgen door een completer pakket van IT-diensten te kunnen aanbieden. Voor de mainframemarkt heeft de overeenkomst tot gevolg dat IBM zich geconfronteerd ziet met twee Japanse concurrenten: Hitachi Data Systems en Amdahl/Fujitsu. Zij hebben een kwart deel van markt van IBM-compatibele machines in handen; IBM de rest.
Analisten menen echter dat zodra de overeenkomst is ondertekend, de bezem door Amdahl wordt gehaald. Fujitsu zal het roer overnemen om het bedrijf weer winstgevend te maken, luidt hun verwachting. Zeker in Europa, waar het een minder sterk merk vormt dan ICL, ook een dochteronderneming van Fujitsu èn concurrent van Amdahl. Volgens de woordvoerder in Nederland beschouwt ICL de overname niet als bedreigend. "Onze verwachting is dat Amdahl een versterking zal zijn voor de Fujitsu-groep waarin wij zitten. Verder denken wij dat we elkaar niet echt zullen bijten. Amdahl is voornamelijk actief op de grote mainframemarkt en ICL acteert vooral op het midrange-terrein." De zegsman vindt het nog te vroeg om antwoord te geven op de vraag of er in de toekomst een samensmelting tussen Amdahl en ICL verwacht kan worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-08T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.