Bedrijven besteden dit jaar 2,3 miljard aan onderhoud systemen

38 Procent bedrijven investeert komend jaar in PC's

Dit jaar zullen Nederlandse ondernemingen voor 2,3 miljard gulden uitgeven aan het onderhoud van computersystemen. Hiervan is 864 miljoen gulden bestemd voor onderhoud aan hardware en 1,5 miljard aan het verzorgen van software. Dit blijkt uit het onderzoek 'IT Service & Computermaintenance' dat door Heliview is uitgevoerd.

In het onderzoek brengt het marktonderzoeksbureau in kaart hoe het onderhoud van de IT-infrastructuur bij Nederlandse bedrijven is geregeld. Het maakt daarbij een onderscheid tussen preventief onderhoud, correctief onderhoud, technisch onderhoud en functioneel onderhoud.
Bedrijven kunnen het onderhoud op basis van een vast contract met een leverancier plegen, incidenteel op basis van nacalculatie of door eigen mensen laten uitvoeren.
Ongeveer 15 procent van de bedrijven met een mainframe, een minicomputer, een PC-server of een PC in een netwerk, zegt niets geregeld te hebben voor onderhoud. Ten aanzien van de mainframe-omgeving stelt Heliview dat dit onderhoud wel degelijk wordt uitgevoerd, namelijk door eigen mensen.

De meeste Nederlandse bedrijven die komend jaar willen investeren in een platform voor hun netwerk, kiezen voor Windows NT (18 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Heliview. Hoewel steeds meer aandacht uitgaat naar dit platform, is de software van Novell bepaald nog niet van de kaart verdwenen. 10 Procent van de bedrijven wil de komende twaalf maanden hierin investeren. Vorig jaar werkte nog 27 procent van de markt met Novell, drie maal zo veel als Windows NT, de snelste groeier van dit moment.

Mainframes

Onderhoud van mainframes en mini's is bij tweederde van de ondervraagde bedrijfsvestigingen uitbesteed aan externe bedrijven. 20 Procent verricht dit deels extern en deels door eigen personeel. 'In het algemeen kan dus worden gesteld dat voor het onderhoud aan mainframes en minicomputers doorgaans een contract is afgesloten met externe leveranciers. Hierbij kan worden verondersteld dat het contract is afgesloten bij de fabrikant van het mainframe of minicomputer', aldus Heliview.
De zorg voor het goed functioneren van PC-servers is in 40 procent van de gevallen neergelegd bij een externe partij. Bij 17 procent van de bedrijven gebeurt dit uitsluitend door eigen personeel; 14 procent doet dit ad hoc op basis van nacalculatie. Heliview: 'Geconcludeerd kan worden dat voor het overgrote deel het onderhoud aan PC-servers aan een externe leverancier wordt over gelaten.'
Voor PC's die staan opgesteld in een netwerk geldt volgen Heliview dat 38 procent dit uitsluitend laat doen door externen op basis van een contract. 20 Procent heeft hiervoor eigen mensen in dienst en 14 procent haalt een reparateur binnen als het dreigt mis te gaan.

Losse PC's

Slechts de helft van de onderzochte bedrijven heeft iets geregeld voor het onderhoud van losse PC's, machines die niet in een netwerk zijn opgenomen. Van de ondernemingen die hier wel in voorzien, laat een kwart het onderhoud van losse PC's uitvoeren door het eigen personeel. Nog eens 25 procent maakt hiervoor uitsluitend gebruik van externe leveranciers op basis van nacalculatie.
Heliview heeft bedrijven tevens gevraagd naar hun investeringsplannen voor de komende 12 maanden. Opvallend is dat veel bedrijven (38 procent) aangeeft te zullen investeren in PC's en 21 procent verwachte het komende jaar geld aan Internet-voorzieningen uit te gegeven.
Andere investeringsplannen die er het komende jaar aankomen betreffen IT-opleidingen voor professionals, 29 procent, opleidingen voor eindgebruikers (23 procent). 19 procent van de bedrijven zegt de komende twaalf maanden geld vrij te maken voor het inhuren van adviseurs.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-07T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.