Sun onthult parallelle Java-chip voor multimedia

Sun Microsystems heeft de eerste details vrijgegeven van een nieuw microprocessorontwerp dat is gespecialiseerd voor multimedia. De computerfabrikant wil zijn zogenoemde Microprocessor Architecture for Java Computing (Majc, uitgesproken als magic) verheffen tot standaard voor post-PC-computerapparatuur.

De officiële onthulling van Majc vindt komende week plaats tijdens de Hot Chips-conferentie op de Stanford University. Sun bespreekt de eerste implementaties op het Microprocessor Forum dat op 4 oktober begint in San José. De nieuwe chiparchitectuur moet Java- en C++-software sneller draaien dan bestaande processorplatformen en kan bovendien complexe video-, geluid- en beeld-bewerkingen uitvoeren.

Modulair

Een team Sun-ingenieurs onder leiding van Jini-vader Bill Joy begon vier jaar geleden aan het ontwerp van Majc. Dankzij een modulaire opbouw vervat deze architectuur een parallel verwerkingssysteem op een enkele chip. De processor kan daardoor meerdere instructies en datastromen tegelijkertijd verwerken. Bovendien moet dit ervoor zorgen dat deze chip-architectuur schaalbaar is van goedkope consumentenapparaten tot taakgerichte multimedia-servers.
Tot op heden heeft Sun al verscheidene pogingen ondernomen om processorstandaarden te ontwikkelen die niet afhankelijk zijn van zijn concurrenten Intel en Microsoft. De Sparc-chip is de meest succesvolle, maar geniet geen brede marktacceptatie. De Pico Java-processor is de minst succesvolle poging.

Draaipunt

Analisten en IT-leveranciers menen dat de IT-industrie zich op een draaipunt bevindt. De opkomst van internet brengt mogelijkheden om computergebruik uit te breiden naar onder meer tv-opzetkastjes en navigatiesystemen voor auto's. Diverse bedrijven werken dan ook aan eigen toepassingen en soms ook aan eigen hardware daarvoor. Voorbeelden zijn de mobiele telefoons van Ericsson, Motorola en Nokia, maar ook de toekomstige Playstation II-spelcomputer van Sony.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.