Be OS draait ook op Intel-platform

Softwareproducent Be veroorzaakt deze week deining op de Macworld Expo in Boston, waar het een demonstratie geeft van een Intel-versie van zijn 64-bits besturingssysteem. Het Be-OS draait op een PC met twee Pentium microprocessoren en is gelijk aan de reeds bestaande versie. De Intel-variant komt in januari op de markt, aldus bronnen binnen Be.

Be lanceerde twee weken geleden de nieuwe versie van dit besturingssysteem voor Power-PC's. De software is specifiek bedoeld voor het ontwerpen en maken van multimediaproducten. Oorspronkelijk was het dan ook ontworpen om te draaien op Power-PC-chips van Apple, Motorola en IBM.

Kloof dichten

Nu blijkt dat Be ook de Intel-standaard voor PC's omarmt. Velen menen dat het bedrijf zich hiermee los wil weken van de relatie met Apple. Het nieuwe besturingssysteem is tijdens de afgelopen drie maanden op Intel-chips afgestemd door twee ingenieurs die Be van Intel zelf heeft geleend. Deze verfijning moet de kloof dichten tussen de architecturen van Power-PC- en Intel-microprocessoren.

Sceptisch

Veel analisten zijn sceptisch over de kansen op succes van zowel het bedrijf zelf als het Be-OS. Het Windows-platform is dominant op de PC-markt en het is moeilijk om daar een plaats te veroveren, aldus analist Chris Le Tocq van onderzoeksbureau Dataquest. Software-ontwikkelaars zijn echter enthousiast over de hiermee geboden mogelijkheid om programma's te schrijven die op meerdere processoren draaien.
Tot nog toe heeft het bedrijf 1500 Power-PC's van het multimediabesturingssysteem weten te verkopen. Be verklaarde dat het dit jaar één miljoen stuks weg zal geven om ontwikkeling voor het platform op gang te krijgen. Voor de marketing van het product investeert de softwarefirma 15 tot 20 miljoen dollar. JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.