Intergraph: Itanium schendt patenten

Werkstationfabrikant Intergraph beschuldigt chipproducent Intel wederom van patentenschending, ditmaal met diens langverwachte eerste 64-bit processor Itanium (codenaam Merced). Deze serverchip zou inbreuk maken op twee gepatenteerde bedrijfseigen technologieën van Intergraph.

De Itanium is gebaseerd op de Epic-architectuur (explicitly parallel instructionset computing). Deze maakt volgens Intergraph gebruik van twee in 1993 toegekende patenten op het gebied van hardware-parallelisme en het routeren van instructies. Deze technologie is ontwikkeld voor Intergraphs C5 Clipper-processor, die het in 1995 liet vallen ten gunste van Intels Pentium-chips.
De twee oud-partners lagen in 1997 al overhoop toen de werkstationmaker een aanklacht indiende tegen Intel wegens diens Pentium-processoren. Die chips zouden ook gebruik maken van Clipper-technologie die Intel in handen had gekregen middels de toen lopende technische samenwerking.
Deze zaak moet nog steeds worden afgehandeld, maar heeft al geleid tot enkele aftakkingen. Zo diende Intergraph een tweede aanklacht in toen Intel besloot de computerproducent technische gegevens over zijn aankomende processoren te onthouden. Intel wist deze zaak in hoger beroep te winnen.

Antitrust

Inmiddels kampte Intel met een antitrustaanklacht van Intergraph. Die stelde dat de processorproducent zijn dominante marktpositie misbruikte om Intergraph onder druk te zetten technologie uit handen te geven. Ondertussen liep de aanklager door het informatiegemis achterstand op ten opzichte van de concurrenten die nog wél in Intels gunst stonden. Deze antitrustzaak is in maart vorig jaar echter niet ontvankelijk verklaard.
Tussendoor speelde ook een breed antitrustonderzoek van de Amerikaanse handelscommissie (FTC), dat onder meer draaide om pressie van Intel op chip- en computerproducenten Intergraph, Digital (DEC) en Compaq. Die zaak is in april 1999, één dag voor de aanvang van de rechtszaak, geschikt.
Sinds april dit jaar speelt dit alles weer, doordat de Europese Commissie een antitrustonderzoek is begonnen naar Intel en diens voorkeursbehandeling van chipset- en moederbordfabrikanten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.