Jobs wil Kodak-topman als nieuw baas Apple

Larry Ellison in raad van bestuur

Volgens aanhoudende geruchten heeft Apple Computer tot nog toe drie wenselijke opvolgers voor Gilbert Amelio gevonden. Kodak-president George Fisher, Power Computing-directeur Joel Kocher en ex-ceo van Perot Data Systems, Jim Cannavino, worden genoemd als mogelijke kandidaten voor het presidentschap van Apple.

Steve Jobs zelf noemt Fisher als eerste keus. Deze liet medio juli nog weten minstens tot het jaar 2000 bij Kodak te blijven. Kocher is ondermeer directeur geweest bij Dell Computer. Hij had vorige week een bijeenkomst met Jobs en Apple-directeur Fred Anderson. Het is niet bekend of de drie vergaderden over het presidentschap of gewoon onderhandelden over licenties voor Mac-OS 8. Power Computing is namelijk een fabrikant van Mac-klonen.

Alliantie

Kocher had geen commentaar, ondanks geruchten dat Apple een alliantie aan wil gaan met zijn bedrijf. Hierbij zou Power Computing verantwoordelijk zijn voor de directe verkoop van Apple-producten. Tot op heden verkocht Apple altijd via tussenhandelaren, in tegenstelling tot de kloonmakers. Cannavino is een ex-IBM topman en verliet onlangs zijn positie als ceo bij Perot Data Systems. Zijn naam valt als kandidaatleider voor Apple, doordat zijn ontslag erg onverwacht was. Cannavino was drie jaar geleden mede-verantwoordelijk voor de samenwerking tussen Apple, IBM en Motorola voor het Power-PC-platform.

Persoonlijke investering

De Apple-oprichter liet ook zijn voorkeur weten voor nieuwe leden voor de directieraad van Apple. Hij noemde ceo Larry Ellison van Oracle, voorzitter John Warnock van Adobe en bankier Daniel Case van Hambrecht & Quist. Ellison heeft al laten weten dat hij op dit aanbod ingaat. Bovendien doet hij een persoonlijk investering van onbekende omvang in Apple. "Als tegenwicht voor het Microsoft-monopolie", aldus de Oracle-topman.
Terwijl Steve Jobs op zoek is naar een nieuwe leider voor het bedrijf en verse raadsleden voor de directie, blijven er geruchten de ronde doen dat hij toch zelf CEO van Apple wordt. Deze berichten worden vooral gevoed door de recente beleidsbeslissingen van Jobs. Zo is hij degene die het bedrijf meer richt op de wereld van onderwijs en uitgeverijen. Verder heeft de Apple-oprichter een afdeling in het leven geroepen die binnen korte tijd een uitgeklede netwerkcomputer moet ontwikkelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.