Computerverhuurder met een imagoprobleem

Algemeen directeur Harm Altena: 'Kender Thijssen is wel degelijk dienstverlener'

Harm Altena (50) geldt in Nederland als 'mister computerverhuur'. In 1985 begon hij als bedrijfsleider van Hamilton Rentals in Nederland, maar al snel koos hij voor een eigen onderneming: Data Rent. Sinds een paar maanden is hij naast algemeen directeur, meerderheidsaandeelhouder van Kender Thijssen uit Veenendaal. Aan hem de taak om deze gedoodverfde computerverhuurder te promoten als ict-dienstverlener.

Medio jaren tachtig werkt Harm Altena bij Mettler, fabrikant van weegapparatuur, in de servicesorganisatie. Hij gaat veelvuldig op bezoek bij laboratoria, waar hij kennis neemt van de daar in gebruik zijnde computersystemen. Vandaar dat de overstap naar computerverhuur weliswaar groot is, maar niet helemaal onverwacht. Altena hoort in 1985 namelijk van een kennis die bedrijfspanden verhuurt, dat de Engelse computerverhuurder Hamilton Rentals iemand zoekt om een Nederlandse vestiging op poten te zetten. "Ik heb toen contact opgenomen, en werd aangenomen. De computerverhuur stond in Nederland nog in de kinderschoenen. Ik kon gelukkig gebruikmaken van de verhuurconcepten van Hamilton die er al lagen. Het ging in die tijd om Digital-systemen, IBM-pc's en randapparatuur."

Geen oorlog winnen

In 1987 wordt Hamilton overgenomen door Atlantic, een broker waar de sfeer Altena niet aanspreekt (later fuseerde Hamilton met Livingston). "Daar viel geen oorlog mee te winnen. Ik besloot voor mezelf te beginnen en startte dat jaar Data Rent en Data Lease." Altena en medeoprichter Frans van Schijndel zetten de samenwerking met Digital voort. Bij zo'n 80 procent van de verhuuractiviteiten betreft het korte-termijnwerk, dat wil zeggen verhuurperiodes tot twee à drie maanden. "Het gaat dan om het leveren en installeren van grote hoeveelheden computerapparatuur binnen één dag", zegt Altena. "Klanten hebben in zulke gevallen computercapaciteit nodig voor testen, opleidingen, trainingen, beurzen of als gevolg van een calamiteit, zoals brand."
Bij langlopende contracten of het overzetten van een huur- naar een koopcontract komt de divisie Data Lease in beeld. Die biedt financieringsregelingen aan in samenspraak met financiers als HP en IBM. "Denk aan gespreide betaling of het afspreken van een prijs per werkplek voor advies, inrichting, helpdesk en vervangingen."

Kokerdenken

Omdat klanten naast huur behoefte blijken te hebben aan aanvullende diensten, zoals werkplekintegratie, webtechnologie en infrastructuurdiensten, speelt Altena hierop in met de oprichting van Data Business Solutions, Data Integration en Data Resell.Hij constateert echter in 1995 dat de verschillende Data-namen verwarring veroorzaken en elkaar onderling in de weg zaten. Het bedrijf wordt omgedoopt in Kender. "Fonetisch sterk: het klinkt alsof het een naam van iemand is, maar het verwijst niet naar een persoon of ict-onderwerp."
Daarnaast zoekt Kender (80 medewerkers) een samenwerkingspartner om de dienstenkant te versterken. Bovendien ondervindt de firma last van de toenemende concurrentie onder DEC-partners en wil het minder afhankelijk zijn van Digital.
Er is contact met het eveneens Veenendaalse Thijssen IT (130 medewerkers), dat zich richt op hard- en softwareservices en aanverwante beheerdiensten. Eigenaar Joop Thijssen bezit tweederde van de aandelen; de Nederlandse Participatie Maatschappij eenderde. Altena: "De insteek was samenwerking, maar al ras bleek hij te willen verkopen." Uiteindelijk leiden de besprekingen tot een samensmelting in 1997. Het fusiebedrijf Kender Thyssen met ruim tweehonderd werknemers en vestigingen in Veenendaal en België, kent vier aandeelhouders: Altena Holding (42%), Frans van Schijndel (22%), Thijssen (24%) en de NPM (12%).
De vier verschillende werkmaatschappijen worden in Nederland tot twee teruggebracht: Kender Thijssen Solutions en Kender Thijssen Computerverhuur. De integratie verloopt echter moeizaam en leidt in 1999 tot onrust en een reorganisatie waarbij zo'n vijfentwintig medewerkers moeten vertrekken. "Als ik nu terugkijk, zie ik zaken die goed en slecht zijn verlopen", stelt Altena. "We hebben de effecten van de integratie onderschat. Er is teveel gedacht vanuit de koker van het management. Wij redeneerden: 1 plus 1 is 3, maar mensen reageren toch behoedzamer en emotioneler op veranderingen. Het smeden van de verschillende culturen tot één bedrijfscultuur ging met vallen en opstaan. Vooral het op elkaar afstemmen van werkmethodes lag gevoelig, omdat mensen jarenlang gewend zijn aan hun manier van werken. Daar kwam weerstand tegen, en het verloop was hoog."

Imagoprobleem

Inmiddels zijn volgens Altena de problemen achter de rug. Hij is nog de enige directeur, nadat Van Schijndel (in 2000) en zijn latere opvolger zich als mededirecteur terugtrekken. Kender Thijssen richt zich als middelgrote ict-dienstverlener (250 medewerkers, omzet 2001: 50 miljoen euro) op het middenbedrijf. "Klanten hebben behoefte aan één partij die zowel toepassingen levert, alsook de ict-omgeving beheert en ondersteunt", beweert Altena. "Wij bieden liever geen gefragmenteerde oplossingen aan, maar pretenderen de samenhang te doorzien van wat er bij een organisatie aan technologie staat. De ketenbenadering, noem ik dat. Klanten in het middensegment hebben moeite veranderingen op ict-gebied bij te benen, zoals het dichter bij elkaar komen van data, spraak en mobiliteit. Wij adviseren erover, kunnen standaard- of maatwerktoepassingen leveren en nemen het beheer ervan uit handen."
De activiteiten van Kender Thijssen bestaan uit computerverhuur, ict-productenverkoop, infrastructuuroplossingen en -diensten, telecommunicatievoorzieningen en reparatie. Het bedrijf gebruikt hierbij veel Microsoft-technologie. Tot de partners behoren het nieuwe HP, Cisco, Sun, Microsoft, Citrix en Ericsson. Altena tekent hierbij aan dat de dienstverlening van zijn bedrijf reikt tot de bedrijfskritische systemen. "Erp- en crm-implementaties bijvoorbeeld doen we niet, maar wel weer de interfaces vanuit de kantooromgeving en de koppelingen met databasesystemen."
Sinds 1999 voert het bedrijf diverse campagnes, onder andere met radiocommercials, over computerverhuur, gericht op firma's buiten de vaste klantenkring . "Een succesvolle actie", concludeert Altena, "alleen is het imago van ons bedrijf in onbalans geraakt. We worden te vaak beschouwd als computerverhuurder, terwijl we een ict-dienstverlener zijn. Dat moeten we zien om te buigen."
De omzetverhoudingen staven zijn uitspraak: 20 procent van de omzet komt uit verhuur en een paar procent van lease, terwijl de infrastructuur- en beheeractiviteiten elk goed zijn voor 30 procent. Het telecomwerk levert ruim 10 procent op, de reparatiewerkzaamheden 5 procent. Die laatste bezigheid bestaat voornamelijk uit het oplappen van oude systemen die klanten nog naar tevredenheid gebruiken, maar waar leveranciers geen service meer op verlenen.

Sabbatical

Van 1999 tot eind 2001 houdt Altena een sabbatical, iets wat hij zich al tijdens een vakantie in Portugal in 1995 had voorgenomen. "Ik heb mij in die tijd veel beziggehouden met het ontwerp en de bouw van ons nieuwe pand. We hebben veel zorg besteed aan de aankleding van het gebouw. Volgens TNO-berekeningen is het het energiezuinigste bedrijfspand van Nederland."
Afgelopen juni kondigt hij aan het meerderheidsbelang te hebben verworven door het resterende belang over te nemen van Joop Thijssen, die zich helemaal wil terugtrekken. Is dat wel een verantwoorde actie, gezien de zware dip op de ict-markt? "Het klinkt tegendraads, maar het is de aard van het beestje", lacht Altena. "Ik heb deze stap gezet omdat ik toch vertrouwen heb in de markt. Kender Thijssen heeft een betrekkelijk goed eerste halfjaar achter de rug en beter gedraaid dan gebudgetteerd. Ik verwacht een efficientieslag bij de middelgrote ondernemer. Die wil één loket waar hij geïntegreerde ict-omgevingen en betere beheer-tools kan bestellen tegen een betaalbare prijs."
"Klanten zijn behoudend", vervolgt de grootaandeelhouder en algemeen directeur. "Maar als je hen de juiste informatie verschaft en je toont de efficientievoordelen aan, dan bestaat er terdege een investeringsbereidwilligheid. Dat levert ons nog steeds geld op."
 
Rik Sanders

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-02T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.