IBM haalt uit naar EMC met opslag-offensief

IBM heeft een nieuwe reeks zware opslagsystemen geïntroduceerd. Deze nieuwe generatie harde schijven, codenaam Shark, komt in september op de markt en moet voor IBM terrein heroveren op opslagmarktleider EMC.

IBM's opslagsysteem, officieel Enterprise Storage Server (Ess) geheten, kan 420 gigabyte tot 11 terabyte aan data opslaan. Daarmee doorbreekt het de grens van de hoogste opslagcapaciteit in de markt voor schijfstations. De machines zijn ook uitgerust met een bijbehorende reeks tape-apparaten voor back up en kunnen aangesloten worden op mainframes, Unix-servers en Windows NT-machines. IBM zegt deze producten ontworpen te hebben voor zowel grote als nog-groeiende klanten. De Shark-systemen zijn gebaseerd op een modulaire opbouw, waardoor gebruikers nieuwe schijven eenvoudig kunnen toevoegen.

Groter bereik

IBM werkt ook verder aan de onderkant van zijn producten voor opslag. Vorige week kocht het opslagfabrikant Mylex voor een bedrag van 240 miljoen dollar. De technologie en producten van dat bedrijf moeten IBM's lichtere opslagsystemen voor Unix en NT aanvullen. Het Californische Mylex is vooral bekend vanwege zijn Raid-technologie (Redundant Array of Inexpensive Disks) en externe schijf-controllers. De firma wordt een volledige dochteronderneming van IBM, maar behoudt zijn eigen distributiekanalen. Deze aankoop valt onder IBM's strategie om zich te laten gelden op de groeiende opslagmarkt.
Analisten menen dat deze ontwikkelingen ervoor zorgen dat EMC flinke concurrentie kan verwachten, op prijs- én prestatieniveau. "IBM's opslagstrategie is erop gericht met steeds grotere, snellere systemen te komen voor aanzienlijk lagere prijzen", zegt analist John McArthur van onderzoeksbureau IDC. Of IBM het voor elkaar krijgt EMC voorbij te streven, zal pas vanaf september blijken. Dan zijn de Shark-systemen verkrijgbaar - voor prijzen vanaf één miljoen dollar.

Kapers

Ook andere computerfabrikanten, waaronder Hewlett-Packard en Sun, begeven zich op de markt voor platform-onafhankelijke opslagsystemen. De enorme groei van internet, webtoepassingen en elektronische handel doen de vraag naar opslagsystemen sterk toenemen. Analisten verwachten dat de markt voor externe opslag (niet ingebouwd in computers) in 2003 een omzet van 21 miljard dollar zal hebben. Vorig jaar lag dat nog op 10,5 miljard dollar.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.