Webtechnologie verenigt applicatie-ontwikkeling

Java groeit uit tot nieuw gedistribueerd platform

In het jaar 2000 draait en ontplooit meer dan de helft van de grote ondernemingen toepassingen op nieuwe, gedistribueerde platformen. Daarbij spelen naar verwachting vooral Java en Java Beans een rol. Dit blijkt uit een uitgebreide enquête die onderzoeksbureau Giga heeft gehouden onder de grootste Europese bedrijven.

Het onderzoek geeft verder aan dat er momenteel een convergentie plaatsvindt op het niveau van applicatie-ontwikkeling. Webtechnologie komt daarbij steeds meer samen met transactieverwerking en decentrale componentprogrammering. De resulterende toepassingen moeten niet alleen veel functionaliteit hebben voor koppeling naar het web, maar vereisen ook een robuuste doorvoersnelheid en de hoge beschikbaarheid die tot het rijk der mainframes behoort.

Vloedgolf

De convergentie die Giga opmerkt, geeft aanleiding tot een vloedgolf van vernieuwingen voor toepassingen die bedrijven nodig hebben om te kunnen functioneren. Deze beweging stuwt ontwikkelaars voort in de richting van het Java-platform, aldus de Giga-enquête. Dat kan ook moeilijk anders nu grote leveranciers als IBM, BEA Systems, Sun en Oracle duidelijk hebben gemaakt dat Java het enige platform is waarop de bedrijfslogica voor e-commerce systemen met goed fatsoen kan draaien. Zelfs een relatief klein bedrijf als Psion springt op die trein. Deze palmtopproducent sloot onl angs een overeenkomst met IBM. Dit computerbedrijf zal een Java-gebaseerde client voor zijn MQSeries en DB2 Everywhere leveren die moet draaien op de aanstaande netBook-computer van Psion.
Microsoft houdt er als één van de weinige grote IT-bedrijven een andere mening op na. Gebruikers lijken de softwareleverancier hierin echter niet te volgen. Volgens Giga hebben gebruikers allang gekozen voor een mengsel van Windows NT en Java. Daarbij is NT nodig voor applicaties die alleen op dat platform draaien, en Java voor alle andere toepassingen. In tegenstelling tot wat Microsoft daarover zegt, draaien de meeste bedrijfskritische toepassingen op Unix, een platform waar Java en Java Beans zich goed thuis voelen. Door de aanstaande convergentie krijgt de IT-beheerder het makkelijker op het vlak van de toepassingen zelf.

Middleware-oorlog

Dat gemak wordt echter weer teniet gedaan door de noodzaak met middleware te werken. De vraag welke technologieën je op dat niveau moet benutten, is namelijk niet zo gauw te beantwoorden. Er is immers nog altijd een standaardenoorlog aan de gang op het domein van middleware. Giga gelooft daarom dat meer dan de helft van de Fortune 500-bedrijven tegen het einde van dit jaar een combinatie zullen aanwenden van de voorhanden zijnde standaarden als COM, Corba en Enterprise Java Beans-technologie. Daarbij zal interoperabiliteit een absolute eis zijn van de gebruiker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-06T00:00:00.000Z Erik Vlietinck
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.