HP 3000-servers verruilen PA RISC voor Merced-chip

Hewlett-Packard (HP) vertaalt het MPE/iX-besturingssysteem van de HP 3000-serverserie naar de Merced-processor van Intel. Hiermee rust de leverancier al zijn zware machines uit met chips die zijn gebaseerd op de IA-64-technologie, die het samen met Intel heeft ontwikkeld. HP zegt dat bestaande MPE/iX-applicaties gewoon draaien op de toekomstige systemen.

Het moderniseren van de oude, maar vertrouwde 3000-computers is nodig omdat veel gebruikers hun legacy-systemen niet willen verlaten. De verwachting was dat de meeste MPE/iX-gebruikers in de afgelopen vier jaar zouden migreren naar Unix. De meesten hebben deze stap uitgesteld in het licht van toenemende IT-kosten door het millenniumprobleem. "We hebben de laatste anderhalf jaar meer groei gehad dan in de vijf jaar ervoor", zegt topman Harry Sterling van HP's systeemdivisie. Bovendien blijven veel klanten liever bij de hun bekende systemen om daarop het millenniumprobleem op te lossen. "Een 'millenniumveilige' versie van MPE kwam november vorig jaar al uit", aldus Sterling.

Voor de overstap

De toekomstige HP 3000-systemen met Merced-processoren gebruiken dezelfde hardware en subsystemen als de HP 9000-servers die draaien op de Unix-variant HP-UX. Deze opzet is gelijk aan die van IBM's AS/400- en RS/6000-computers die ook dezelfde hardwarebasis hebben, maar verschillende besturingssystemen. Net zoals de HP 9000-reeks wordt de 3000-serie eerst nog uitgerust met nieuwe Risc-processoren. MPE/iX-computers gebruiken nu maximaal acht PA-8200-chips. Later dit jaar biedt HP ondersteuning voor maximaal twaalf processoren en in 1999 krijgt de 3000-serie de aanstaande 8700-processor. De Merced komt naar verwachting medio 2000 op de markt en wordt in 2001 gevolgd door een snellere chip met de codenaam McKinley.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.