Koper-alliantie Motorola en AMD

Akkoord met IBM over productie K6-processor geschrapt

Motorola en Advanced Micro Devices (AMD) sluiten een strategische overeenkomst voor het uitwisselen en verder ontwikkelen van koperchiptechnologie.

De twee bedrijven bevestigden vorige week vrijdag de geruchten hierover. De overeenkomst die AMD met IBM heeft voor het produceren van zijn K6-processoren is nu van de baan.
AMD gebruikt Motorola's productietechnologie om een koperversie van zijn toekomstige K7-processor te introduceren. De fabrikant zegt een kloksnelheid van één gigahertz voor het einde van deze eeuw te bereiken. Daarmee opent het rechtstreeks de aanval op Intel. De koperproductietechnieken van Motorola worden toegepast in AMD's moderne fabriek in het Duitse Dresden. AMD deelt als tegenprestatie zijn technologie voor ingebed flash-geheugen met Motorola. De overeenkomst geldt voor de komende zeven jaar.

Systeem-op-een-chip

Het nu gesloten contract voorziet expliciet in het gezamenlijk ontwikkelen van een methode om flash-geheugen te combineren met een processor. De twee fabrikanten werken dus zeer serieus aan een systeem-op-één-chip, een idee waar AMD al langere tijd mee bezig is. Motorola heeft momenteel een eigen flash-technologie, maar die is minder geavanceerd dan die van zijn kersverse partner. Het samenwerkingsverband tussen beide firma's heeft ook betrekking op ingebedde microprocessoren. Dat is een markt waar Motorola reeds sterk aanwezig is.
Die chipproducent onthulde in september vorig jaar dat het al sinds 1995 aan kopertechnologie werkt. Het werk van IBM op dat gebied heeft tot nog toe meer de aandacht getrokken, maar Motorola zegt later dit jaar al te beginnen met de productie van Power PC-processoren op koperbasis. Onlangs sloot de chipproducent tests met koper-siliciumwafels succesvol af. Vorige maand onthulde de firma al een productieproces voor zware Cmos sram-chips (complementary metal oxide semiconductor, static random-access memory) met verbeterde contactpunten en koperverbindingen. De eerste proefexemplaren zijn al gefabriceerd en de massaproductie komt in het vierde kwartaal van dit jaar op gang.

Kat uit de boom

Intel neemt ondertussen een afwachtende houding aan. De firma zegt de kloksnelheden van zijn Pentium-processoren te kunnen blijven verhogen met aluminiumverbindingen; de huidige industrie-standaard. "Wij onderzoeken kopertechnologie wel, maar verwachten pas over te stappen in 2001 of 2002", verklaarde een woordvoerder van Intel. Tegen die tijd migreert de fabrikant zijn fabrieken naar een 0,13 micron-productietechnologie. "Koper is goed en we gaan daar op termijn heen, maar er bestaan andere technieken die prestatieverhoging verzekeren." Zo gebruikt Intel onder andere een kopertechnologie-variant genaamd C-4 in zijn Pentium II- en Pro-reeksen.   JB
 
Macs krijgen deze zomer koper
De eerste IBM-processoren op basis van kopertechnologie verschijnen rond september in de Macintosh-computers van Apple. Deze Power PC-chips met koperverbindingen draagt de codenaam Lone Star en begint bij kloksnelheden van 400 MHz. De koperprocessoren worden verwerkt in nieuwe Macs en in insteekkaarten om oudere systemen op te waarderen.
De prestatievoordelen van kopertechnologie komen pas in de volgende implementaties duidelijk naar voren. Die toekomstige processoren zullen kloksnelheden van 1 GHz (gigahertz) halen. IBM beweert dat het een voorsprong van zeker zes maanden heeft op chipconcurrenten als Motorola. Analisten beweren echter dat IBM's levering van koperchips in september een beperkte oplage zal zijn.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker