Microsoft wil complexiteit uitbannen

NT 5 gebruiksvriendelijk voor het bedrijf

Microsoft positioneert de komende versie van Windows NT als gebruiksvriendelijk en stabiel besturingssysteem voor het bedrijfsleven. Deze vijfde incarnatie komt volgend jaar uit en kan meerdere gebruikers tegelijkertijd bedienen. De eerste bèta wordt in september dit jaar verspreid op Microsofts Professional Developers Conferentie in San Diego.

NT 5.0 zal dezelfde integratie met het Internet hebben als Windows 98 (Memphis), waarbij de Explorer 4.0 functioneert als bestandsbeheer, webbrowser en interactieve desktop. Daarnaast heeft de nieuwe versie van het zakelijke besturingssysteem diverse extra's zoals Intellimirror en een centrale console die het beheer moeten vereenvoudigen.

Centraal beheer

Intellimirror kopieert programma's en bestanden automatisch naar een centrale server, zodat gebruikers overal toegang hebben tot hun eigen omgeving. Bovendien bestaat er zo een backup op de server die altijd bijgewerkt is. De managementconsole bedient een compleet netwerk van 98- en NT 5.0-machines, waarbij de systeembeheerder alle computers op afstand kan configureren, bijwerken en afsluiten.
Microsoft ziet ook voor Windows 98, dat in het eerste kwartaal van 1998 uitkomt, een zakelijke rol. Het bekende compatibiliteitsprobleem met oudere 16 bits-applicaties blijft namelijk aanwezig in versie 5 van het 32 bits-besturingssysteem NT. Windows 95 en opvolger 98 bevatten nog 16 bits-onderdelen en zijn daardoor compatibel met Dos-programma's. Veel bedrijven hebben grote investeringen gedaan in softwarepakketten die door dit bits-verschil niet onder NT kunnen draaien.

Migratieproblemen

Jim Allchin, vice-president van Microsofts personal and business systems group, bekent dat het bedrijf "niets heeft gedaan om de overgang van Windows 3.1 naar NT te verbeteren". Als alternatieve oplossing raadt Microsoft Windows 98 aan. Organisaties die nu met NT 4.0 werken, kunnen volgens Allchin probleemloos overstappen naar versie 5.
Analisten menen echter dat de zakelijke wereld zal kiezen voor Windows 98, vanuit de verwachting dat dat een soepelere overgang biedt. "Het implementeren van Windows 98 ligt meer voor de hand, omdat NT 4 geen goede migratie biedt en versie 5 nog ver weg is", aldus een analist van onderzoeksbureau Gartner Group. Hij voorspelt dat Microsoft deze nieuwste versie pas eind 1998 op de markt kan brengen.

Capaciteit

Paul Maritz, vice-president van de platform- en applicatiesdivisie bij Microsoft verzekert echter: "Als bedrijven de computer- en netwerkcapaciteit hebben, is Windows NT 5.0 de beste keuze." Deze uitspraak doet vermoeden dat het nieuwe NT flinke eisen zal stellen aan de systeemomgeving waarop de software moet draaien. Details hierover wilde Maritz niet onthullen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.