Uitgestelde iMac krijgt G5-processor

Apple sluit derde kwartaal goed af

Apple bevestigt dat de nieuwe generatie iMac, die het onlangs uitstelde tot september, een computer is met een G5-processor. Het uitstel is dan ook te wijten aan IBM's recente G5-fabricageproblemen.

  
Inmiddels opgeloste problemen bij de productie van de G5-processoren spelen Apple nog tot september parten. De fabricage van de Power PC-chips in IBM's fabriek te East-Fishkill (New York) met een combinatie van geavanceerde technologieën liep niet gelijk van een leien dakje.
Dit blijkt uit de verklaring die Apple gaf bij de bekendmaking van zijn financiële cijfers voor het derde kwartaal van boekjaar 2004. Financieel directeur Peter Oppenheimer benadrukte dat het concern normaliter geen mededelingen doet over producten die nog niet zijn aangekondigd, maar dat dit een uitzondering is.
De firma zei hetzelfde bij de bekendmaking van het uitstel, waarbij ze zich onthield van details. Het opschuiven van de lancering van de nieuwe consumentencomputer is opmerkelijk doordat de productie van de huidige iMac stopt en de voorraad vóór september op zal zijn. De Macintosh-producent krijgt dus te maken met een periode waarin hij geen consumenten-Mac kan leveren.
Ondertussen gaan er nog geruchten dat het uitstel van de nieuwe iMac ook of zelfs grotendeels te wijten zou zijn aan hitteproblemen. Oppenheimer gaf hier geen commentaar op. De G5-processor produceert nogal wat hitte en de iMac heeft een krappe behuizing. Het uiterlijk van de nieuwe generatie iMac is niet bekend, maar de 'voet' onder het scherm van de huidige generatie zou vervallen zodat het scherm de computer 'achterop' draagt.

Afschrijving

Ondanks deze problemen was het derde kwartaal gunstig voor Apple. De winst is verdrievoudigd en de omzet is 30 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. De nettowinst is 61 miljoen dollar op twee miljard omzet. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog negentien miljoen op 1,55 miljard.
Analisten hadden voor de nu afgesloten periode respectievelijk 57 miljoen en 1,94 miljard verwacht. Bijna 40 procent van de huidige omzet komt van buiten de Verenigde Staten. Overigens is de nu geboekte winst zes miljoen lager uitgevallen door een afschrijving voor de recente reorganisatie.
Apple heeft in zijn derde kwartaal 249 miljoen omzet gehaald uit de levering van 860 duizend iPod-muziekspelers. Dat waren er in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog 304 duizend. Het bedrijf lanceerde begin deze week een nieuw, goedkoper model iPod en komt met een 60 GB uitvoering.

Bijbenen

Verder heeft Apple in de derde periode 876 duizend Mac-computers geleverd, wat het hoogste kwartaal-aantal is van de afgelopen drie jaar. Meer dan de helft hiervan is een mobiele computer: 240 duizend iBooks en 220 duizend Powerbooks. Levering van de nieuwe G5-computers is door fabricageproblemen van processorproducent IBM beperkt gebleven tot 173 duizend machines. Van de Xserve-servers, die sinds januari bestaan in G5-uitvoeringen, zijn dertienduizend stuks verkocht.
Apple laat weten dat de processorproblemen, hoewel ze nu achter de rug zijn, nog wel invloed zullen hebben op het lopende kwartaal, dat in september wordt afgesloten. Het aanbod van 1,8 en 2,0 GHz Power Mac G5-computers moet in augustus de vraag gaan bijbenen. Het 2,5 GHz topmodel blijft tot september nog beperkt beschikbaar. Dan moet ook de nieuwe G5-iMac verschijnen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.