HP nu onder vuur

Fiorina weerlegt kritiek: ze is juist klaar voor groei

Hewlett-Packard is ditmaal aan de beurt om kritiek te krijgen van analist Steven Milunovich van investeringsbank Merrill Lynch. Hij adviseert - overigens ongevraagd - het bedrijf zich te splitsen. Ceo Carly Fiorina schuift deze kritiek terzijde; zij stelt dat HP juist klaar staat om te groeien.

  
Ceo Carly Fiorina: overnames geschieden doelbewust en gericht.
Milunovich stelt dat HP zich moet splitsen in een computer- en een printerbedrijf. Hij ziet ook brood in een andere opdeling: een leverancier voor de consumentenmarkt en een voor de bedrijfsmarkt. Illuminata-analist Gordon Haff zegt eveneens: "HP is in feite nu twee heel verschillende bedrijven." De opdeling, welke dan ook, moet volgens financieel analist Milunovich in de komende jaren gebeuren.
Hij heeft daarbij vooral het belang van de aandeelhouders voor ogen. De printerdivisie doet het nu weliswaar goed, maar Milunovich ziet op termijn weinig groeimogelijkheden. Vice-president Vyomesh Joshi van HP's divisie voor printers en beeldverwerking (Imaging and Printing Group) stelt dat de concurrentie ver achter ligt: "Wij verkopen een miljoen printers per week, terwijl Dell er maar zestigduizend afzet."

Printer-subsidie

De printer-melkkoe subsidieert een groot deel van HP's andere activiteiten. Fiorina liet onlangs weten dat de softwaredivisie pas tegen 2005 uit de rode cijfers komt. Vice-president Ann Livermore vult aan: 'break-even' wordt eind volgend jaar gehaald. Fiorina: "Het bereiken van winstgevendheid duurt langer dan ik oorspronkelijk heb gezegd, langer dan we vorig jaar dachten. De reden dat het langer duurt, is dat we meer investeren."

Eerder Sun 'geadviseerd'
Merrill Lynch-analist Steven Milunovich nam in november vorig jaar al serverleverancier Sun Microsystems onder vuur. Sun-topman Scott McNealy schoof die kritiek toen terzijde, maar zijn bedrijf heeft sindsdien wel veel veranderingen - inclusief verdere ontslagrondes - doorgevoerd. Een groot deel van die wijzigingen in de organisatie en technologie komt overeen met het ongevraagde advies van de analist. Hij voorspelde in oktober vorig jaar al dat Sun forse ontslagen zou moeten doorvoeren en dat het minder rigide moest vasthouden aan de eigen technologie. Dat is uiteindelijk dus gebeurd.
Het leeuwendeel van de verliezen op de software-activiteiten komt voort uit de diverse overnames die HP op dit vlak heeft gepleegd. Van de zes overnames in de afgelopen twaalf maanden was er maar één, Novadigm, die direct een bijdrage aan de omzet leverde. De overigen aankopen werden gedaan vanwege technologie en intellectueel eigendom. Fiorina benadrukt dat de overnames doelbewust en gericht gebeuren.
Daarnaast besteedde HP honderd miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling op het gebied van software. Het bedrijf onthult geen financiële cijfers op dit vlak, maar analisten schatten dat de software-activiteiten negenhonderd miljoen dollar omzet opleveren, waarop het concern 180 miljoen dollar verliest.

Groei door complexiteit

De directie van HP gaat niet rechtstreeks in op Milunovich' oproep tot een splitsing, maar weerspreekt wel de door hem gehanteerde argumenten. Volgens topvrouw Fiorina is haar bedrijf prima in staat groei te realiseren en daarmee de waarde voor de aandeelhouder te vergroten.
De HP-leiding spiegelt een omzetgroei voor die consistent tegen de 10 procent aan moet zitten. Dat is grofweg twee keer de groei van het wereldwijde bruto nationaal product. Voor de winst voorspelt de bedrijfsleiding een groei van meer dan 20 procent per jaar. Die doelstelling komt overeen met de groei die concurrent IBM wil realiseren.
HP verschuift zijn aanbod hiervoor naar 'voorverpakte' oplossingen en dienstverlening, een omschakeling die IBM al enkele jaren terug heeft ingezet. Compaq - en vooral het door die computerfabrikant eerder overgenomen Digital - is gekocht met het doel van dienstverlening in gedachten. De Compaq-koop diende tevens voor de versterking van HP's eigen pc- en pc-serveractiviteiten en het betekende tegelijk de uitschakeling van een grote concurrent. Milunovich bestempelt die overname dan ook als noodzakelijk en nuttig.
Senior vice-president Nora Denzel van HP stelt dat het succes van it (zowel de bedrijfstak als de it-afdelingen en -managers) afgemeten zal worden aan de mate van innovatie. Zij zegt dat succes niet te lezen valt aan alleen het oplossen van problemen. Hiermee benadrukt ook zij het brede portfolio van HP in de huidige samenstelling van het bedrijf.

Oneens en eens

Fiorina zegt wel dat haar concern op het overnamepad is om zijn portfolio op zowel technologie- als dienstverleningterrein uit te breiden en te versterken. Opvallend genoeg is de topvrouw het op dit punt dus eens met criticaster Milunovich. Hij stelt dat HP zijn strategie voor ict-uit-de-kraan, Adaptive Enterprise genaamd, moet verbreden middels fusies en overnames. Zijn redenatie hiervoor is dat concurrent IBM een breder en daarmee krachtiger portfolio heeft. Fiorina is het hier vanzelfsprekend weer niet mee eens.< BR CLEAR=LEFT>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.