Microsoft-gebruikers kiezen niet massaal voor abonnement

Microsoft-gebruikers kiezen niet massaal voor abonnement

Nederlandse ict-gebruikers blijven trouw aan Microsoft, maar kiezen niet massaal voor de abonnementsconstructie in het nieuwe licentieprogramma. Gisteren verliep de kortingsperiode voor de omstreden abonnementsvorm.

Volgens Peter Backer, lid van de Netwerk Gebruikersgroep Nederland (NGN), valt het aantal aanmeldingen voor abonnementen tegen. "Er is geen massale toeloop. Voor de helft tot driekwart van de gebruikers wordt het nu weggooisoftware." Dat betreft dus wel Microsoft-programmatuur, van migratie naar concurrerende producten is nauwelijks sprake.
"De licentiewijziging raakt vooral de middenmoot van de markt, organisaties met tien tot een paar honderd gebruikers, bijvoorbeeld gemeentes." Aan de bovenkant van de markt verlopen opwaarderingen toch al anders, stelt Backer.
Indien gebruikers niet hebben gekozen voor de abonnementsconstructie dienen zij de volle instapprijs te betalen voor het abonnement óf telkens de nieuwprijs voor applicatieopwaarderingen. De huidige kortingsregeling voor opwaarderingen vervalt. "De komende jaren zal het besef komen dat opwaarderen 'ineens' veel duurder is", voorspelt Backer. Microsoft stelt dat de abonnementsvorm goedkoper is voor gebruikers. Critici, waaronder de NGN, wijzen op Microsofts aanname dat opwaardering elke twee jaar plaatsvindt. In de praktijk zou dit op bijna vier jaar liggen.

Onderwijs doet mee

Voor de Nederlandse onderwijsgemeenschap geldt nu ook een nieuwe licentiestructuur, overeengekomen door onderwijsvertegenwoordiger Surfdiensten met onder meer Microsoft. Diens software wordt veel gebruikt in het onderwijs. Begin dit jaar laaide er protest op tegen de nieuwe regeling, maar nu blijkt 99 procent van de scholen het contract te hebben geaccepteerd. "Iedereen doet braaf mee", aldus Surfdiensten.
 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-08-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.