Compaq dankt herstel aan PC's

Server-inkomsten gedaald door introductie nieuwe Alpha-computers

Nog altijd heeft computerfabrikant Compaq moeite het imago van PC-leverancier van zich af te schudden. Dit wordt bemoeilijkt doordat het nu bereikte financiële herstel voornamelijk voortkomt uit de winstgevendheid van de PC-divisie. Ondertussen worstelt IT-reus IBM met zijn kwakkelende PC-tak.

Compaq-president Michael Capellas maakte vorige week een winst bekend van 387 miljoen dollar voor het tweede kwartaal van dit jaar. In dezelfde periode vorig jaar verloor het bedrijf nog 184 miljoen dollar. De omzet lag toen op 9,4 miljard dollar, wat nu is gestegen naar 10,1 miljard dollar.

Meer groei

Capellas is optimistisch gestemd over de voortzetting van dit financiële herstel en voorspelt voor het derde kwartaal een omzet van 10,8 miljard dollar. Dat vertegenwoordigt een groei van 17 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Die groei moet met name voortkomen uit de langverwachte nieuwe Alpha GS-servers (codenaam Wildfire) en aanstaande nieuwe opslagsystemen. De introductie van die nieuwe systemen veroorzaakte wel een daling van 13 procent naar 750 miljoen dollar voor de omzet uit grote servers.
In totaal was Compaqs enterprise-divisie goed voor 467 miljoen dollar winst op 3,4 miljard dollar omzet. Ten gevolge van het millenniumprobleem zakte de omzet uit dienstverlening in met 4 procent naar 1,7 miljard dollar. De omzet uit opslagsystemen is gelijk gebleven op 1,2 miljard dollar. "Die resultaten vallen tegen, maar we richten ons nu op het versnellen van de groei", aldus Capellas.

Kwartaal eerder

Compaq laat echter al langere tijd gunstige verwachtingen horen over de verkoop van zware systemen en diensten. Het zijn juist de PC-activiteiten die de nu geboekte groei hebben gerealiseerd. Die divisie leed al ruim een jaar verlies en zou volgens Capellas' oorspronkelijke verwachtingen pas in het derde kwartaal weer winstgevend zijn.
De PC-afdeling boekte het afgelopen kwartaal weer winst en wel 62 miljoen dollar op een omzet van 3,3 miljard dollar. Vorig kwartaal verloor Compaq nog 19 miljoen dollar op zijn PC-activiteiten. "De ommekeer was Capellas' beslissing de productie over te dragen aan de individuele divisies", zegt analist Lindy Lesperance van onderzoeksbureau Technology Business Research.

IBM schrapt

Ondertussen verkeert de PC-tak van IBM nog altijd in problemen. Het bedrijf schrapt 10 procent van de 10.000 banen in die divisie, als onderdeel van een reorganisatie die een bezuiniging van 1 miljard dollar moet opleveren. Dit blijkt uit een interne memo die David Thomas, hoofd van de Personal Systems-groep, eind vorige maand stuurde aan werknemers. Thomas heeft de PC-tak inmiddels verlaten.
De topman erkent in de uitgelekte berichtgeving dat het doel om weer winst te maken vóór de deadline van het tweede kwartaal, niet is gehaald. IBM onthulde eind vorige maand zijn financiële resultaten: de PC-activiteiten stonden 69 miljoen dollar in de min. Dat is weliswaar een verbetering ten opzichte van het verlies van 153 miljoen dollar in het eerste kwartaal, maar dat is nog niet goed genoeg. Het doel is nu eind dit jaar met de verkoop van PC's weer uit de rode cijfers te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.