'Tandem en Compaq hebben keuze gemaakt'

Pieper zwijgt als het graf over troonopvolging

Eind juni kondigde Compaq aan Tandem voor 3,1 miljard dollar over te willen nemen. De fusie, die via een aandelenruil tot stand komt, bevindt zich nu in de 'quiet fase'. Voor Computable doorbreekt Roel Pieper, eerste man bij Tandem, de stilte.

Wij zijn op dit moment de enige in de industrie die een duidelijke strategische keuze hebben gemaakt. Er is geen toekomst voor een bedrijf dat alleen PC's en servers fabriceert. En er is ook geen toekomst voor een bedrijf dat zich louter op de zakelijke markt richt. Echte groei is alleen te realiseren als beide uitersten van dit spectrum (PC aan de ene en bedrijfssystemen aan de andere kant) elkaar ontmoeten."
Zelfverzekerd stelt hij dat beide bedrijven geen overbodige ballast hebben. Tandem is gesaneerd en Compaq heeft een uitermate gestroomlijnde productie. "We moeten het voor elkaar zien te krijgen dat de PC-achtergrond van Compaq en de zakelijke systemen waarmee Tandem zijn sporen heeft verdiend optimaal van elkaar gaan profiteren. Compaq weet als geen ander wat massaproductie is en Tandem kent de bedrijfsomgeving en de grote systemen die hiervoor nodig zijn."

Opgesloten in een hotel

Organisatorisch gezien acht hij het een groot voordeel dat beide bedrijven geen concurrenten van elkaar zijn. "Om te onderzoeken of een fusie haalbaar was, hebben we onze tachtig topmanagers een week lang opgesloten in een hotel. Daar bleek dat men elkaar tot dat moment niet kende. Er waren dus ook geen persoonlijke vetes, omdat we elkaar in de markt als concurrenten niet tegenkomen. Het management was er snel van overtuigd dat het zinnig zou zijn om de twee bedrijven samen te voegen."
Als voorbeeld noemt hij de inkoopkracht van Compaq. "Dit bedrijf koopt jaarlijks voor 20 miljard gulden aan halffabrikaten in. Ik verwacht dat Tandem als gevolg hiervan ook veel goedkoper kan gaan inkopen. En daarbij denk ik niet aan kortingen van 10 of 20 procent. Deze zullen hoger liggen. De prijsverlagingen die Compaq nu heeft aangekondigd, illustreren welke prijsvoordelen je kunt realiseren als je op grote schaal inkoopt."

Niet één succesvolle fusie

Pieper heeft uit de markt nauwelijks kritiek gehoord toen bekend werd gemaakt dat Compaq en Tandem samen gaan. "Het enige waar een aantal analisten over vielen was dat er tot nu toe niet één succesvolle fusie tussen twee IT-bedrijven is geweest. Zij vroegen zich af of het ons wel zal lukken." De eerste man van Tandem heeft er alle vertrouwen in.
De vraag wie de eerste man wordt van het gefuseerde Tandem/Compaq - Pieper of Pfeiffer - gaat Pieper (40) lachend uit de weg. "Alles wat ik hier over zeg, zou dom zijn. Het enige dat ik in zulke gevallen zeg is: Ik heb de tijd." Bovendien vindt Pieper op dit moment andere kwesties belangrijker: het succesvol afstemmen van de activiteiten van beide bedrijven.

Afstemmen

"Ik verwacht dat de aandelenruil in augustus zijn beslag krijgt. Nu zijn managers van Tandem en Compaq aan het onderzoeken op welke punten er voordelen te behalen zijn door intensief samen te werken."
Pieper verwacht ongeveer een jaar nodig te hebben om beide organisaties optimaal op elkaar af te stemmen. "Ontslagen zullen er waarschijnlijk niet vallen. We zullen de samenwerking er niet hard doordrukken. Ik geloof dat je het in dit geval niet van brute kracht moeten hebben. Wel is het zo, dat wanneer wij constateren dat we onvoldoende voordelen uit de samenwerking halen, de druk opgevoerd zal worden. We gaan immers niet voor niets met z'n tweeën verder."
Pieper sprak in mei voor het eerst met zijn collega-bestuurder E. Pfeiffer van Compaq. Na de bijeenkomst met het management een paar weken later, was de zaak in vijf dagen beklonken. "Een wereldrecord," meent hij. "Ik kan mij geen fusie voor de geest halen die zo snel rond was."
Compaq had een ambitieus plan om binnen een aantal jaren de omzet naar 40 miljard dollar te brengen. "De fusie zorgt ervoor dat we onze ambities hoger zullen stellen," verwacht hij. Groeimarkten ziet hij vooral in sectoren waar op grote schaal servers en PC's ingezet worden. "De zogenaamde volume-markten. Ik denk dat grootschalige opslagsystemen in dit verband een sector is waar nog veel groei in zit. Daar zullen we met bijzondere aandacht naar kijken. Ook service en ondersteuning zijn activiteiten die we goed in de gaten houden."
Pieper verwacht niet dat het duo Tandem/Compaq de netwerkmarkt zal betreden. "Daarvoor zijn Cisco en 3Com te groot. Zij zijn zo dominant aanwezig dat ik het onwaarschijnlijk acht dat hier interessante zaken zijn te doen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-25T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.