Apple onthult nieuwe notebook

Jobs maakt show van Macworld 99

Steve Jobs, officieel nog steeds interim-president van Apple, onthulde op de Macworld-expositie in New York vorige week de langverwachte consumentennotebook van zijn bedrijf. Deze draagbare iMac-variant draagt de naam iBook en was de afgelopen weken het slechtst bewaarde geheim in de IT-industrie.

Apple mikt met deze machine op consumenten en gebruikers in de onderwijswereld. De iBook is dan ook uitgerust met afgeronde hoeken en een harde plastic behuizing met rubberen randen. De nieuwe machine is voorzien van een 12,1 inch TFT-scherm, 3,2 GB aan opslagruimte, een 24-speed CD-romspeler, een 56k6-modem, een ingebouwde 10/100 Ethernet-kaart en een batterij die het apparaat ongeveer zes uur operationeel houdt. De processor is een 300 MHz Power PC G3-processor met koperen transistorverbindingen van IBM. De iBook komt in september op de Amerikaanse markt en kost 1600 dollar. Een vergelijkbare PC-laptop zou ongeveer 3000 dollar kosten, aldus Jobs.

Draadloos

Daarnaast ondersteunt deze nieuwe consumenten-Mac de draadloze Airport-netwerktechnologie van Lucent. Middels een zendstation, het Airport Base Station (300 dollar) - dat een 56k6-modem en een Ethernet-kaart bevat - en een Airport-kaart (100 dollar) kunnen gebruikers draadloos internetten. Deze technologie van Lucent biedt een bandbreedte van 11 megabit per seconde en heeft een bereik van vijftig meter. Elk basisstation kan maximaal tien iBooks ondersteunen.
De Macintosh-fabrikant had, zoals gebruikelijk, een hele reeks aankondigingen op zijn halfjaarlijkse expositie. Na de onthulling van de iBook, deed Jobs het Quicktime TV-initiatief voor 'multimedia-internetuitzendingen' uit de doeken. Apple heeft overeenkomsten gesloten met onder andere BBC World News, Bloomberg Television, Fox Television, Disney en ABC News. De computerfabrikant gaat hiermee de concurrentie aan met softwareleverancier Real Networks. Ook demonstreerde Jobs de verbeterde zoektechnologie Sherlock 2 die wordt opgenomen in het Mac OS 9 dat in oktober moet uitkomen. Dat aanstaande besturingssysteem bevat in totaal vijftig nieuwe mogelijkheden en kost honderd dollar.

Applicaties

De wederopstanding van Apple heeft ervoor gezorgd dat softwareleveranciers ook weer brood zien in het Macintosh-platform. Onder meer Adobe, IBM, Microsoft, Connectix, Virtual Source en Aladdin Systems toonden nieuwe applicaties. IBM heeft samen met Apple zijn spraaksoftware Viavoice vertaald naar het Mac OS. Microsoft brengt komende herfst verbeterde Macintosh-versies uit van zijn webbrowser Internet Explorer, e-mail-programma Outlook Express en tekstverwerker Word 98. Die nieuwe uitvoeringen hebben functies die nog niet aanwezig zijn in de Windows-versies. Ook softwareleverancier Corel was present en beloofde op 16 augustus een gratis verbeteringspakket te leveren voor zijn tekstverwerker Wordperfect 3.5. Die software stamt nog uit augustus 1997, maar wordt niet meer ontwikkeld voor de Macintosh.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.