Philips komt met 'groene chip'

Elektronicaconcern Philips heeft een chip ontwikkeld die het stroomverbruik van apparaten in 'standby-mode' met een factor honderd kan verlagen.

Volgens de fabrikant is deze 'Greenchip' te gebruiken voor een reeks elektronica, van computers tot videorecorders. Philips voorspelt dat diverse elektriciteitscentrales dicht kunnen als deze chip een standaard wordt. Dit zou de schadelijke gasuitstoot, die het broeikaseffect veroorzaakt, verminderen.
De milieuvriendelijke chip verspilt minder stroom doordat Philips de weerstand voor 'standby' heeft vervangen door een speciale transistor. Deze geeft toch elektriciteit door wanneer de halfgeleider is uitgeschakeld. Verder schakelt de chip de stroomtoevoer elke seconde aan en uit om elektriciteitslekkage van de hoofdbedrading te verminderen. Daarnaast verandert de 'groene chip' de stroomfrequentie van 100 naar 40 kilohertz (KHz). Deze drie maatregelen zorgen er tezamen voor dat de energieverspilling daalt van 10 naar 1 Watt. Een woordvoerder van Philips meldt dat de eerste apparatuur met Greenchips binnen de komende zes maanden op de markt komt.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-24T00:00:00.000Z Jasper Bakker