Laptops voeren groei pc-markt aan

De grote groei in de pc-markt komt vooral door de verkoop van goedkope laptops. Volgens onderzoeksbureau IDC groeide de verkoop van laptops het tweede kwartaal van 2005 met bijna 100 procent.

IDC zag de verkoop van pc's in Europa, Midden-Oosten en Afrika met 23,5 procent stijgen vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vorig jaar werden er in Europa nog 11 miljoen pc's verkocht. Dit aantal is nu gestegen naar 14 miljoen pc's. De oorzaak van de groei is volgens IDC de lage prijs van laptops. Roger Benson, Benelux-directeur van Intel, bevestigt dit.

Mobiliteit

Intel had vorig jaar een omzet van 9,2 miljard dollar. Volgens Benson kwam 2,1 miljard dollar van deze omzet uit de verkoop van processoren voor laptops. Vergeleken met het jaar ervoor steeg de omzet 86 procent. Van het meest recente Intel-platform, het Centrino-chippakket met de Pentium M-processor, zijn er een half miljoen geproduceerd. "Mensen willen mobiliteit", aldus Benson.
Een andere oorzaak voor de toename in de verkoop van pc's noemt IDC de hoge waarde van de dollar. Veel bedrijven hebben daarom nu al pc's ingekocht om die straks, aan het begin van de schoolvakantie, te verkopen. De toename in de verkoop van het aantal desktops is volgens IDC vooral toe te schrijven aan ontwikkelingen op het vlak van digital entertainment.
Volgens onderzoeksbureau Gartner steeg de verkoop van pc's in Europa, Midden-Oosten en Afrika 18,7 procent. In het tweede kwartaal van vorig jaar werden nog 12,9 miljoen pc's verkocht. Dat aantal is dit jaar gestegen tot 15,4 miljoen. Wereldwijd zag Gartner een stijging van 14,8 procent van 42,6 miljoen pc's vorig jaar naar 48,9 miljoen pc's dit jaar.

Dell en HP

Dell heeft wereldwijd het grootste marktaandeel, namelijk 17,9 procent. Hewlett-Packard staat op plaats twee met een marktaandeel van 14,6 procent. Dell dankt haar marktaandeel voornamelijk aan de verkoop van pc's in de Verenigde Staten. Van de daar verkochte pc's was 32 procent van Dell. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika verkoopt Hewlett Packard de meeste pc's: 17,2 procent van de verkochte pc's is van HP. Dell staat op een tweede plaats met een marktaandeel van 12,8 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-29T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.