Compaq ontketent prijzenoorlog PC's

Nieuwe productiemethode moet desktops goedkoper maken

Vorige week heeft Compaq bekend gemaakt dat de prijzen van PC's voor het bedrijfsleven met 22 procent worden verlaagd. Analisten zien dit als een reactie op het groeiende marktaandeel van concurrent Dell.

Hewlett-Packard reageerde ogenblikkelijk door aan te kondigen de prijzen tot maximaal 24 procent te verlagen. Ook IBM wilde niet achterblijven. Een Amerikaanse woordvoerder van IBM liet weten dat de prijzen van PC's zodanig worden bijgesteld dat ze "in ieder geval kunnen blijven concurreren". Exacte percentages werden echter niet genoemd.
De prijzenslag die Compaq heeft ontketend, wordt algemeen gezien als reactie op het groeiende marktaandeel van computerfabrikant Dell. Die rekent zo'n 10 tot 15 procent minder voor zijn PC's dan de concurrentie. Niet zonder succes. Internationaal gezien is Compaq nog altijd leider op de PC-markt, maar Dell vormt meer en meer een bedreiging. In het eerste kwartaal verkocht Compaq wereldwijd 24 procent meer PC's dan het jaar ervoor. De verkopen van Dell groeiden in dezelfde periode met liefst 61 procent.
Ook in Nederland zullen de prijzen van PC's dalen, zegt een woordvoerder van Compaq. Volgens hem heeft dat niet veel te maken met de opmars van Dell. In het eerste kwartaal van dit jaar wist Compaq zijn marktaandeel met 7,4 procent tot 28,6 procent te verhogen. Dell bleef nagenoeg gelijk met een marktaandeel van 5,8 procent.

Modules

Compaq zegt dat de prijsverlaging geen tijdelijke stunt is. Het bedrijf introduceert binnenkort dertien nieuwe zware desktop-modellen. Deze zijn opgebouwd uit modules. In de toekomst kan Compaq hierdoor zijn productie flexibeler organiseren. In plaats van met lange-termijnvoorspellingen te werken, komt er een systeem van productie-op-bestelling (build-to-order). Zo hoopt Compaq de voorraden kleiner te houden, de productiekosten lager en de prijzen scherper. Dell werkt al jaren met productie-op-bestelling.
Een woordvoerder van Dell Benelux zegt niet te schrikken van de prijzenacties van Compaq en HP. Op de markt voor servers gebeurde enige tijd geleden hetzelfde. "We wachten even af wat er echt gaat gebeuren. Als we ons scherpe prijsbeleid niet meer kunnen waarmaken, zullen we beslist reageren."

Distributeurs

Dell heeft er overigens weinig vertrouwen in dat Compaq daadwerkelijk de productiekosten op termijn kan verlagen. Dell werkt met direct sales, terwijl Compaq via een netwerk van dealers verkoopt. Volgens de woordvoerder van Dell zal Compaq niet snel kunnen reageren op nieuwe bestellingen en daardoor hoge voorraden moeten aanhouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-18T00:00:00.000Z Stan de Jong
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.