Cable & Wireless verovert Nederlands terrein

Ambitieus telecombedrijf zoekt nog een Internetaanbieder

Cable & Wireless heeft de Nederlandse organisatie vrijwel op poten. Na de eerdere overname van Racal Datacom heeft het Britse telecombedrijf netwerkintegrator Impact en het webhosting-huis Wide-XS overgenomen. Het bedrijf zoekt nog naar een geschikte Internetaanbieder.

Wij willen in Nederland de beschikking hebben over een Internetingang, diensten en oplossingen op het gebied van netwerken en Internet en voldoende ondersteunend personeel", zegt Brett Wilde, manager Noord-Europa van Cable & Wireless. "Met de overnames van Impact en Wide-XS hebben we de twee laatste terreinen afgedekt." De acquisities passen in het ambitieuze programma om, zoals Wilde het uitdrukt, Cable & Wireless om te toveren van een verouderde telecommunicatie- en netwerkonderneming in een moderne IP-onderneming. Het bedrijf kocht dit jaar al voor een paar miljard gulden een tiental Europese Internetdienstenaanbieders, een webdesign-platform, een aanbieder van domeinregistraties en enkele netwerkintegrators, waaronder Racal Datacom uit Delft. Bovendien investeert het miljarden in de ontwikkeling van een wereldwijd IP- en datanetwerk in Europa.

Netwerkintegrator

Impact is in 1984 in Utrecht opgericht en verhuisde in 1998 naar Veenendaal. Het bedrijf bouwt en onderhoudt communicatie-infrastructuren. Bij het netwerkbedrijf werken dertig mensen. Volgens Jan Verberne, directeur Impact, neemt Cable & Wireless zijn bedrijf over vanwege de netwerkactiviteiten gericht op IP-toepassingen. Er bestaat grote vraag naar en Impact heeft zich hierin gespecialiseerd. "Cable & Wireless zocht naar ons, maar wij niet naar hen. Toch biedt de overname ons de kans om onze klanten ook internationaal te ondersteunen. Ons blikveld is niet meer alleen op de Benelux gericht, omdat klanten willen dat wij hun buitenlandse vestigingen ook toegang tot Internet bieden", aldus Verberne.
De Impact-directeur verwacht dat alle in Europa overgenomen netwerkintegrators met elkaar gaan samenwerken, maar dat de lokale invulling per land anders kan zijn.

Webhosting

Wide-XS (spreek uit als Wide Access) uit Hoofddorp heeft zich toegelegd op webhosting. Het bedrijf beschikt over een Internet-datacenter van 200 vierkante meter, waar klanten servercapaciteit kunnen huren en Internetactiviteiten kunnen laten uitvoeren. Directeur Rens Meijer noemt twee redenen waarom Cable & Wireless zijn oog op Wide-XS heeft laten vallen. "We groeien sterk met onze webhosting-dienstverlening en we beschikken over een volledig geautomatiseerd systeem voor orderafhandeling." Meijer wil over dat systeem verder weinig kwijt, maar het is een toepassing die grotendeels door eigen mensen in de programmataal Perl is geschreven.
Bij Wide-XS werken vijftien mensen. Directeur Meijer doet echter geheimzinnig over omzetcijfers. Volgens de Cable & Wireless-manager Wilde hebben de twee aankopen een gezamenlijke omzet van 40 miljoen gulden. Impact zegt een omzet te hebben van tussen de tien en vijftien miljoen gulden. Dat zou betekenen dat Wide-XS een omzet heeft die ligt tussen de 25 en 30 miljoen gulden.

Gorillapark

Cable & Wireless maakte begin van deze maand bekend dat het een belang van 6,5 procent neemt in Internet-investeerder Gorillapark. Het betaalt hiervoor twintig miljoen dollar. Volgens Brett Wilde wil Cable & Wireless op deze manier op de hoogte blijven van nieuwe Internet-ideeën en -technologieën. "Daarnaast is het voor ons een mogelijkheid om in contact te komen met potentiële overnamekandidaten."
Gorillapark begeleidt Internetbedrijven naar de beurs en biedt startende dotcom-ondernemers onderdak en faciliteiten, in ruil voor een aandelenbelang. De durfkapitalist heeft kantoren in Amsterdam, Londen, München en San Francisco.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-07-21T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.