SGI vernieuwt grafische computerlijn

Onyx 4-servers en Tezro-werkstations beloven sprong voorwaarts

SGI onthulde deze week de nieuwe generatie van zijn grafische computers, zowel servers als werkstations. De Amerikaanse computerspecialist heeft echter vóór de onthulling al een Onyx4-machine aan Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam verkocht.

Sara koopt de Onyx 4 voor de visualisatie van een groot deel van het rekenwerk van het eveneens nieuwe Altix-supercluster. SGI leverde begin juni die machine met Itanium 2-processoren. Daarnaast zal de nieuwe Onyx-server een deel van de visualisatie van Sara's 'virtual reality'-omgeving, de Cave, verzorgen.

Niet weer massamarkt

De aankondiging van de nieuwe systemen is voor SGI cruciaal. Het kondigde begin juni nog de zoveelste reorganisatie aan. Daarbij verliest 10 procent van het personeel (wereldwijd vierduizend werknemers) zijn baan. SGI heeft de afgelopen jaren nieuwe en afwijkende strategieën uitgeprobeerd, waaronder de overname van supercomputerfabrikant Cray en de lancering van grafische werkstations met Intel-processoren en Windows NT.
Volgens David Hughes, manager geavanceerde visualisatie bij SGI, vertegenwoordigen de nieuwe Onyx- en Tezro-computers met mips-processoren een voortzetting van de reguliere strategie. "Dit is niet een strategieverandering, zoals de NT-werkstations waren." SGI richt zich niet op de massamarkt, ondanks het feit dat de nieuwe systemen zowel een hoger prestatieniveau en meer schaalbaarheid als een lager prijsniveau bieden, aldus Hughes.
"Wij richten ons op drie punten: geavanceerde visualisatie, 'high-performance computing', en opslag. Bij dat laatste differentiëren we ons vooral met ons bestandssysteem Cxfs." Het tweede speerpunt is vorige maand vernieuwd met de lancering van de Altix-systemen, terwijl het eerstgenoemde nu een oppepper krijgt.

Groter en kleiner

"De Onyx 4 is gebaseerd op een geheel nieuwe architectuur om grotere problemen te kunnen berekenen en visualiseren. Daarnaast is hij voorzien van nieuwe grafische mogelijkheden, waaronder meer pijplijnen voor de beelduitvoer. We hebben de grafische technologie echt anders geïmplementeerd dan tot op heden. Tot slot is het prijs-/prestatieniveau sterk verbeterd, ook doordat de instapprijs nu op eenderde tot eenvijfde ligt van het huidige Onyx-instapmodel."
Hughes benadrukt ook SGI's samenwerking met Ati, ontwerper en producent van grafische chips. "Daarmee kunnen we gebruik maken van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van open standaard grafische technologie in plaats van standaardtechnologie zelf aanpassen en dan achter te lopen. Wij zitten namelijk niet meer in computergraphics, maar juist in de complete visualisatie van complexe rekenproblemen."
De Tezro-werkstations sluiten hierop aan. Deze machines zijn niet bedoeld om nieuwe markten te veroveren, maar om de huidige gebruikers vooruit te helpen. "We verwachten wel enige verkoop in markten waar we tot op heden niet nadrukkelijk mee bezig waren, zoals de farmaceutische industrie en de beveiligings- en militaire sector." Deze computers vervangen de huidige Octane 2-werkstations, maar niet de lichtere Fuel-machines.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.