Psion stopt met pda's

Handheld-pionier gooit handdoek in de ring

De Britse fabrikant van handheld computers Psion heeft bekend gemaakt te stoppen met het ontwikkelen en produceren van de kleine machines. Het bedrijf wil zich gaan richten op de grootzakelijke mobiele- en industriële markt. Ook blijft het bedrijf betrokken bij Symbian, het consortium dat het oorspronkelijk door Psion ontwikkelde besturingssysteem Epoc verder uitbouwt.

Psion trekt zich terug uit een markt die het in zijn beginjaren zelf voor een belangrijk deel gevormd heeft met zijn handheld computers. Naarmate meer leveranciers, waaronder Palm, zich gingen richten op personal digital assistents (pda's) daalden de marges. Zo bedroeg de omzet van de divisie Psion Digital, die verantwoordelijk is voor de verkop van pda's, in het eerste halfjaar 129,6 miljoen gulden, tegen 277,2 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.
Psion noemt deze "slechte prestaties op een zwakke en overvoerde markt" de belangrijkste reden voor de beslissing te stoppen met pda's. Het bedrijf verwacht dat de pda-markt er volgend jaar voor leveranciers nog slechter zal uitzien. Voorzitter van de Raad van Bestuur David Potter noemt de huidige periode de ergste terugval sinds 1985. De Britse fabrikant ontslaat 250 van zijn 1300 medewerkers. De kosten van de reorganisatie bedragen 104,4 miljoen gulden.

Bluetooth

Een ander onderdeel van de ingrijpende reorganisatie is het stopzetten van de Bluetooth-producten die Psion aan het ontwikkelen was. Volgens de leverancier duurt het nog heel lang voor er een Bluetooth-massamarkt ontstaat. De lancering van de Bluetooth-productlijn van Psion stond oorspronkelijk gepland voor de tweede helft van dit jaar.
Psion gaat wel door met de productie en verkoop van de Netbook-lijn, gericht op de onderwijsmarkt en grote ondernemingen. Dit valt onder de divisie Teklogix, gevormd rond het vorig jaar overgenomen gelijknamige bedrijf. Deze afdeling beaalde in het eerste halfjaar een omzet van 356,4 miljoen gulden, tegen 338,4 miljoen gulden in dezelfde periode een jaar eerder. Wel verwacht het bedrijf dat aanhoudende problemnen op de Amerikaanse markt een negatief effect hebben op het resultaat van de afdeling Teklogix.

Getroffen

Het bedrijf kijkt nog naar de mogelijkheid om de stopgezette productlijnen, zoals de Psion 5 en 5MX, onder licentie te laten maken door andere fabrikanten. De samenwerking in het Symbian-consortium, waar onder meer Nokia, Motorola en Ericsson deel van uitmaken, gaat gewoon door. In dit samenwerkingsverband is het oorspronkelijke besturingssysteem van Psion, Epoc, ondergebracht. Symbian ontwikkelt het besturingssysteem nog uitsluitend voor de markt voor mobiele communicatie.
Psion Nederland wordt hard getroffen door de maatregelen die het Britse hoofdkantoor heeft aangekondigd. Volgens dircteur Nederland Wendy Willaert heeft Psion op de Nederlandse pda-markt een aandeel van 24 procent. Willaert: "Zonder nieuwe producten zal het in deze sterk groeiende markt moeilijker worden om deze positie vast te houden." In Nederland zal het bedrijf zich de komende tijd richten op de verkoop van de overgebleven palmtop-computers. Ook worden de bestaande gebruikers nog ondersteund, maar het bedrijf geeft niet aan hoe lang dat nog gaat duren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-20T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.