Apple Mac OS 8.5 in september op de markt

Apple brengt versie 8.5 van het Macintosh OS, bekend onder de codenaam Allegro in september op de markt. Daarnaast heeft het computerbedrijf aangekondigd Rhapsody toch uit te brengen.

Dit zware besturingssysteem, dat is gebaseerd op het Nextstep OS van Steve Jobs' opgekochte softwarebedrijf Next, verschijnt als een servervariant van Mac OS X. Dit maakte interim-directeur Jobs van Apple vorige week bekend op de Macworld-expositie in New York.
Mac OS 8.5 zou oorspronkelijk deze zomer uitkomen. De nieuwste versie van het besturingssysteem krijgt een verdere integratie met Internet. Deze uit zich ondermeer in de nieuwe zoektechnologie Sherlock. Hiermee kunnen gebruikers zowel hun lokale opslagstations als Internet doorzoeken. Daarnaast kan Allegro bestanden via een netwerk tot drie keer sneller opslaan.

NT-tegenhanger

De laatste tijd klonken er al geruchten over Apple's platformplannen voor servers. Rond dit gebied hing een grijze mist sinds de firma begin dit jaar besloot Rhapsody, bedoeld als opvolger van het Mac OS, als losstaande programmatuur te schrappen. Apple integreert dat toekomstige besturingssysteem met de bestaande architectuur, wat het hybride Mac OS X (10) oplevert. De Unix-variant Rhapsody blijkt nu komende herfst uit te komen onder de naam Mac OS X Server. Apple blijft echter ook het huidige platform ontwikkelen. "We komen elke zes maanden met een verbetering voor OS 8 en hebben over een jaar de eerste versie van OS X klaar", zei Jobs. Dat besturingssysteem zal overigens alleen draaien op systemen met de derde generatie (G3) van de Power PC-processor.

iMac

De desktop- en notebookcomputers met die chip verkopen goed, aldus Jobs. Apple heeft sinds enige tijd zelfs voorraadtekorten voor de G3-Powerbook. De topman verzekerde dat die kwestie binnen enkele weken op orde zal zijn. De Mac-fabrikant heeft in totaal al 750.000 G3-machines aan de man weten te brengen. De G3-serie wordt nog uitgebreid met de consumentencomputer iMac, die later dit jaar in de winkels ligt. Apple volgt begin 1999 met een draagbare computer voor consumenten.  JB
 
Mac-ontwikkeling Netware uitbesteed
Novell doet alle verantwoordelijkheid voor de Macintosh-ontwikkeling van Netware, zowel server- als clientsoftware, over aan Prosoft Engineering. Deze Amerikaanse bouwer van Mac-software neemt de huidige en toekomstige ontwikkeling over en verzorgt voortaan distributie en ondersteuning van het Novell-platform.
Prosoft-marketingmanager Ken Freeman zegt dat zijn firma mee wil gaan in Apple's gang naar de consumentenmarkt. "Dat omvat ook de onderwijsmarkt waar Novell al een gigantisch gebruikersbestand heeft." Prosoft gaat door met de huidige twee productcategorieën van Novell: de server- en clientprogrammatuur. De firma introduceert in de herfst van dit jaar een eigen, nieuwe versie van Netware for Macintosh met ondersteuning voor Netware 5. Daarnaast komt er deze zomer nog een eerste bèta-versie van de Novell-client 5.12 voor het Mac OS, die dan is geoptimaliseerd voor versie 8.1 van dat besturingssysteem. Een geheel nieuwe versie 5.2 van de clientsoftware verschijnt komende herfst op de markt.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.