Forse koerssprong ASM na grote order

ASM Lithography (ASML), heeft een order van liefst 300 miljoen gulden binnengesleept. Dit Nederlandse bedrijf levert machines voor de halfgeleiderindustrie.

Opdrachtgever is de Amerikaanse chipfabrikant Micron, sinds lang een van zijn beste klanten. Het aandeel ASML dat genoteerd staat op de Amsterdamse effectenbeurs, maakte vlak na bekendmaking van de order een enorme koerssprong. In amper twee maanden tijd steeg de koers van 84 gulden naar een (voorlopig) hoogtepunt van bijna 141 gulden.
Na een bijzonder gunstig verlopen 1996 waren de verwachtingen voor dit jaar enigszins getemperd. De markt voor halfgeleiders is sterk cyclisch. Als deze industrie goed draait, wordt er flink geïnvesteerd. Zit het tij een beetje tegen dan houden de fabrikanten de vinger steviger op de knip. De directie van ASML vreesde voor de eerste helft van dit jaar een kleine 'pas op de plaats', terwijl de orderstroom in de tweede helft weer aardig zou loskomen. De grote order van Micron voor 'wafersteppers' wijst er op dat het weer de goede kant uitgaat. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-18T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.