Nieuwe generatie Power-PC's in aantocht

IBM en Motorola werken in hun gezamenlijke Somerset Design Center in Austin Texas aan een 64-bit versie van de Power-PC.

Dat blijkt uit de 'road map' die de bedrijven onlangs op de PC Expo in New York ontvouwden. De nieuwe chip, met codenaam G4, krijgt naar verwachting 50 miljoen transistoren. Deze microprocessor moet het Macintosh-platform van Apple Computer de kracht geven om het op te nemen tegen Intels Merced. Net als deze zevende generatie x86-processor wordt de G4 pas tegen de eeuwwisseling verwacht. Eerst zal echter de G3 het daglicht zien. Deze 32-bit Power-PC-processor, ook wel Arthur genaamd, wordt voor het einde van dit jaar verwacht. Volgens welingelichte kringen zal Apple de chip in augustus op Macworld introduceren. Een nieuwe snelle chip is hard nodig om de Macintosh weer nieuw leven in te blazen.

Arthur

Aan het begin van dit jaar vestigde Apple zijn hoop nog op Exponential Technologies. Dit bedrijf werkte aan een 533 MHz-versie van de Power-PC. Onlangs bleek echter dat Exponential zijn beloftes niet kon waarmaken en enige tijd later zette het bedrijf voorgoed een punt achter de ontwikkelingen van een snelle Power-PC. Arthur (6,5 miljoen transistoren) is een antwoord op Intels Pentium II. De chip zal worden geproduceerd in kwart-microntechnologie met klokfrequenties van 233 tot 300 MHz.
"Arthur beslaat slechts eenderde van het oppervlak van de Pentium II en zal 80 procent minder energie gebruiken", zei Jim Reinhard, directeur systeemontwerp van Motorola's riscprocessor-divisie, op de PC Expo. De relatief koele chips zijn geschikt voor laptopcomputers. Ze zullen daardoor een weldaad zijn voor Apple, dat een groot deel van zijn inkomsten uit schootcomputers haalt. Arthurs opvolger, de G4, zal geschikt zijn voor multiprocessor-systemen. Anders dan dat het 'een compleet nieuwe architectuur' was, gaf Reinhard verder geen details over de toekomstige chip prijs. RR

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-18T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.