Architectuur Mac OS in nieuw jasje

Besturingssysteem Be OS zal marginale rol gaan spelen

Op 22 juli komt het nieuwe besturingssysteem voor de Apple Macintosh op de markt, de Nederlandse versie verschijnt later dit jaar. Mac OS 8.0 is voorzien van een nieuwe gebruikersinterface en is gereed voor Internet.

Jim Cable, vice president bij Apple, presenteerde vorige week Mac OS 8.0 en de ontwikkelingen rond het nieuwe besturingssysteem Rhapsody. De Internet-functionaliteit en de gebruikersinterface van Mac OS 8.0 wekken de indruk van een modern besturingssysteem. De kern van het systeem stamt echter nog uit de tijd van de eerste Macintosh (1984).
Mac OS 8.0 bestaat uit een oude architectuur in een nieuwe jasje. Geheugenbescherming en multithreading behoren niet tot de eigenschappen van Mac OS. Wel is er de zogenoemde multithreading van de finder: opdrachten uit bestandsbeheer kunnen worden gegeven voordat de vorige opdracht is voltooid. Cable merkt op dat naast de traditionele Apple-markt, grafische sector en multimedia, de Macintosh één van de meest gebruikte Internet-servers is. "Java-applicaties draaien beter en sneller op de Macintosh dan via een browser", voegt Cable daar aan toe.

Concurrent voor Windows

Op de lange termijn rekent Apple op Rhapsody. Dit 32-bit systeem is gebaseerd op een Unix-kernel en bevat alle kenmerken van een modern besturingssysteem: multitasking, geheugenbescherming en multiprocessing. Een versie voor ontwikkelaars komt dit jaar nog op de markt, de gebruikersversie echter pas in 1998. Rhapsody draait op Power-PC- en Intel-processoren. Met de zogenoemde blue box kunnen MacOS-applicaties draaien op Rhapsody. De yellow box is de object-georiënteerde ontwikkelomgeving voor Rhapsody. 'Gele software' draait zowel op de Macintosh als op Windows. Door deze bredere toepasbaarheid verwacht Cable dat Rhapsody beter dan MacOS kan concurreren met Windows.
Cable verwacht niet veel concurrentie van het nieuwe besturingssysteem Be OS, dat later dit jaar op de markt verschijnt: "Be OS heeft een aantal leuke features, maar ik heb er nog geen enkele klant over horen praten. Ik verwacht niet dat Be OS meer dan een marginale rol gaat spelen."

Veelbelovend

De afgelopen weken deed het gerucht de ronde dat Steve Jobs zijn aandelen Apple in de verkoop had gedaan. Dit zou volgens analisten duidden op een gebrek aan vertrouwen in het bedrijf van de topleiding zelf. De koers van het aandeel Apple bereikte de afgelopen weken een dieptepunt. Volgens Cable is de huidige financiële situatie een gevolg van de slechte interne organisatie en zwakke productportfolio van twee, drie jaar geleden. "De financiële cyclus houdt geen gelijke tred met de productcyclus. Nu komt Apple weer met een veelbelovend pakket op de markt en zullen op den duur ook de financiën er weer beter uitzien.", aldus Cable.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-11T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.