Via en NatSemi nemen het op tegen Intel

Via Technologies en National Semiconductor hebben een productie-overeenkomst gesloten voor chipsets en processoren. De twee halfgeleiderproducenten dagen hiermee processorreus Intel uit, die onlangs Via's licentie introk om de P6-bustechnologie te gebruiken en ook een aanklacht indiende wegens contractbreuk.

Chipsetontwikkelaar Via is sinds kort eigenaar van processorproducent Cyrix, dat tot voor kort in het bezit was van NatSemi. Die overname geeft Via toegang tot veel Intel-kennis zonder Intel zelf erbij te betrekken. Cyrix-moeder NatSemi heeft namelijk een brede wederzijdse overeenkomst met Intel voor het delen van licenties en intellectueel auteursrecht. De drie bedrijven zijn nu verwikkeld in een gecompliceerd web van licentierechten en disputen. Via gebruikt namelijk technologie van die chipfabrikant voor zijn eigen producten, waaronder een nieuwe omstreden chipset die het door Intel gelaakte 133 MHz geheugen (PC-133) ondersteunt.

Overstap

Intel wil de PC-industrie laten overstappen van PC-100 geheugenchips naar Direct Rambus Dram-chips. Dat geheugentype heeft een hogere kloksnelheid en kan dus op gelijkere voet communiceren met toekomstige snelle processoren. Diverse componentenfabrikanten en PC-leveranciers voelen echter meer voor het nu goedkopere PC-133 als een tussenstap op die route. Dit schisma vindt zijn oorzaak in vertragingen en productieproblemen met DRDram-chips. Via is voorstander van PC-133 en levert al een chipset met 133 MHz Frontside-bus (Fsb) voor Intel-compatibele processoren.
"De alliantie met NatSemi zorgt ervoor dat Via door kan gaan met het ontwikkelen en verkopen van zijn producten. National zal de chipsets fabriceren die Via zal verkopen en distribueren", aldus de officiële verklaring van de twee nieuwe partners. Deze producten zullen de bedrijfsnamen van de beide partners dragen. Naar verluidt zijn er al Via-chipsets met het NatSemi-logo opgedoken in Taiwan.

Niets veranderd

In een officiële verklaring aan Via-klanten meldt Peter Detkin, vice-president en jurist bij Intel, dat er wat zijn bedrijf betreft geen misverstand heerst over de licentiekwestie. "Het is Intels standpunt dat elk Via-product dat wordt geproduceerd door National niet onder de wederzijdse licentie-overeenkomst tussen Intel en National valt." NatSemi zou namelijk niet het recht hebben de gedeelde kennis weer in licentie te geven aan Via door dienst te doen als fabriek voor de chipsetfirma. De drie bedrijven lijken dus aan te sturen op een juridische oplossing voor hun onenigheid.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.